Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,92 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

Općina Doboj Istok. U opštini Doboj Istok, došlo je do zatrpavanja propusta i mostova usljed nagli padavina na lokalnim vodotocima, u Mjesnoj zajednici Klokotnica na 4 mikrolokacije: Babići, Ahimbašići, Duga njiva i most kod centralne džamije u naselju Polje. Prema trenutnim informacijama poplavljeno je više od 20 privatnih stambenih objekata. Odmah su angazovane službe zaštite i spašavanja sa tri građevinske mašine. Pročišćeni su propusti te je voda usmjerena ka vodotocima i rijeci Spreči.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju na zapaljenom sijenu, u mjestu Pećigrad u vremenu od 18:30 do 20:22 sati. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju u mjestu Stjepan polje, gdje je grom zapalio dva stoga sijena.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju u G.Kalesiji, gdje je gasila zapaljenu kuću, od udara groma.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je jednu veću intervenciju dana, 23.05.2017.godine u 10:19 sati, na gašenju požara u stanu u ul. Janka Jolovića br. 3., Opština Novi Grad Sarajevo. Na intervecniju su odmah upućene pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo, koji su požar lokalizovali u  10:45 sati, a požar je ugašen u 12:09 sati. U gašenju požara ukupno je učestvovalo devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Pričinjena je znatna materijalna šteta, dok je jedna ženska osoba stradala u požaru. Uzrok požara, kao i uzrok smrti nastradale osobe će utvrditi nadležni organi koji vrše uviđaj.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada  Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 23:20 do 00:05 sati, u Ilićima, gdje je gorila kuća.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 08:40 do 11:00 sati, u naselju Svitava, gdje je gorila šuma i nisko rastinje.

Zeničkodobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju, na lokalitetu Bistričaka, tehnička intervencija, obilazak terena i asistiranje drugim službama na mjestu odrona na regionalni put prema Tesliću.

Također, vatrogasna jedinica imala je intervenciju u mjestu Gornja Zenica, na gašenju požara dimnjaka u kojem je isti zahvatio i plafon stambenog objekta. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara, u ulici Šehida. Požar je ugašen.

NEVRIJEME, GRMLJAVINA, JAK VJETAR I KIŠA

Zeničkodobojski kanton

Općina Zavidovići. Tokom jučerašnjeg dana, 23.05.2017.godine, uži dio lokaliteta Kamenice, izletničkog naselja, pogodilo je nevrijeme praćeno ledom-gradom, kojom prilikom nisu pričinjene štete. Veći dio općine pogođen je kišom slabijeg ili jačeg inteziteta praćena grmljavinom, takođe nisu zabilježene štete, niti izlijevanja rijeka ili potoka.

Općina Tešanj. Juče, oko 14:45 sati cjelokupno područje općine Tešanj, zahvatilo je nevrijeme praćeno obilnim kišnim padavinama, slabim gradom i udarima vjetra, koje je bilo posebno izraženo u istočnom i sjeveroistočnom dijelu općine na području MZ Šije, Medakovo i Tešanjka. Obilne padavine prouzrokovale su i štete na putnoj infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima, posebno na području MZ Šije, gdje je odmah intervenisala putna operativa i djelatnici Općinske službe civilne zaštite. Profesionalna vatrogasna jedinica je intervenisala zbog mogućeg plavljenja dva objekta u Lepenici i Medakovu. Odmah po prestanku padavina se pristupilo i na uklanjanju nanosa na putnoj infrastrukturi i čišćenju asfaltnih površina.

Kanton 10

Dana 23.05.2017. god oko 13.00.sati, na području Kantona 10, došlo je do nevremena, gdje je u kratkom vremenskom razdoblju od oko 20 minuta, palo 22 l kiše i leda-grada. Nema dojava o štetama na poljoprivrednim dobrima.

SAOBRAĆAJNI UDES

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Iz Policijske uprave Jajce, dobivena je informacija da se i danas nastavlja pretraga u rijeci Vrbas, za dvije nestale osobe nakon slijetanja vozila u rijeku Vrbas.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U gradu Bihaću, zbog jakog grmljavinskog nevremena, u vremenu od 19:00 do 19:30 sati, u prekidu van napona je bila 110 kV TS-a Bihać 1, koja  napaja veći dio grada.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je nformaciju o pronalasku NUS-a, od strane mještanina Blagaja, radi se o bombi zaostaloj iz II. svjetskog rata, koja je locirana na njegovom zemljištu, u naselju Podgrađe.

Prijava je proslijeđena Timu  Mostar „A“  i  Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

A“ tim FUCZ, bio je angažovan na ronilačkim aktivnostima s ciljem pronalaska utopljenih osoba na rijeci Plivi i Vrbasu

“B“ tim FUCZ, nastavio je proces deminiranja na zadatku u Banovićima.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o postojanju NUS-a, da se u njihovim prostorijama nalazi ručna bomba.

O primljenoj informaciji obavješten je ,,A“ Tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

METEOALARM

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje, za područje Federacije BiH, očekuje se grmljavinsko nevrijeme.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE