Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04/05.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 12 intervencija. Osam intervencija se odnosi na gašenje zapaljenog niskog rastinja i četiri na obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašja imala je intervenciju na gašenju požara u selu Bok, gdje je gorio pomoćni objekat obiteljske kuće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:34 do 13:50 sati, u Blagaju, gdje je gorio automobil.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 17:00 sati, u Gornjim Hamzićima, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i pomoćni objekat.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 11:15 sati, na Štrbinama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin.  Vatrogasan jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:35 do 14:55 sati, u mjestu Bašče, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 17:50 do 19:20 sati, u mjestu Kapljuh, gdje je gorjela trava.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Busovača imali su intervenciju na gašenju požara  u mjestu Gornja Ravna, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervencije na gašenju požara i to:

– na lokacija Gojići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na području grada, gdje je gorio kontejner za otpad.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati uMostaru je označen kao odličan,  a na Ivan Sedlu je označen kao dobar.

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR