Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 03/04.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su sedam manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenih starih guma na otvorenom prostoru, te pet na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Mramor, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u industrijskoj zoni „Bukva“, gdje je gorio elektro ormar. Do dolaska ekipe VJ od strane uposlenih su provedene mjere evakuacije uposlenih, te je po dolasku ekipa VJ izvršila lokalizaciju i gašenje nastalog požara. Nije prouzrokovana značajnija materijalna šteta. U gašenju su učestvovala 2 vatrogasca.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:40 do 15:10 sati, u Vojnu, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad,
  • od 14:55 do 15:45 sati, kod HE Mostar, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad, te
  • od 20:20 do 21:40 sati, u podrumu „Staklene banke“, gdje je gorio otpad.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 20:15 do 21:00 sati, u mjestu Drinić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 22:00 do 22:30 sati, u ul. Aleja Šehida, gdje je gorio kontejner.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  •  u naselju Vedro Polje, gdje je gorio putnički automobil, te
  •  u naselju Ripač, gdje je gorjela trava i šiblje.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Busovača imali su intervenciju na gašenju požara  od 21:24 do 22:25 sati, na lokalitetu Bare, gdje je gorjela šuma.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR