Predstavnici FUCZ prisustvovali pokaznoj vježbi “Odgovor 2015” Štaba civilne zaštite i službi zaštite i spašavanja civilne zaštite Grada Zenica, koja je nedavno održana u ovom gradu

Vježbom “Odgovor 2015” izvršena je praktična provjera spremnosti djelovanja službi zaštite i spašavanja u kriznim situacijama, poput rada štaba i njihovih operativnih centara, međusobna koordinacija i komunikacija u toku spašavanja i evakuacije ugroženog stanovništva i materijalnih dobara, evakuacija stanovništva sa područja ugroženih klizištima i poplavama.

U kasarni Oružanih snaga BiH u Zenici, 19.11.2015. godine, uspješno je održana pokazna vježba Štaba civilne zaštite i službi zaštite i spašavanja civilne zaštite Grada Zenica.

Vježba se sastojala iz dva dijela. U prvom dijelu pokazan je odgovor na situaciju klizišta i odsijecanja naselja Smajići, dok je u drugoj situaciji došlo do izlijevanja rijeke Bosne u naselju Raspotočje usljed kojeg je bila potrebna hitna evakuacija lokalnog stanovništva od kojih je desetak lica bilo lakše i teže ozlijeđeno. Akcijom je koordinirao Štab civilne zaštite Grada Zenica.

Kroz vježbu su realizirani sljedeći sadržaji, i to rad štaba i njihovih operativnih centara, međusobna koordinacija i komunikacija u toku spašavanja i evakuacije ugroženog stanovništva i materijalnih dobara, evakuacija stanovništva sa područja ugroženih klizištima i poplavama.

Na vježbi je učestvovalo 50 pripadnika OS BiH, 150 pripadnika civilne zaštite, Crveni krst/križ iz Zenice, Policijska uprava Zenica, Specijalna policijska jedinica MUP-a ZDK, Profesionalna vatrogasna jedinica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica, Služba zaštite i spašavanja na vodi “Bosna”, Služba zaštite i spašavanja prve medicinske pomoći “Dom zdravlja” Zenica i Gorska služba spašavanja Zenica.

{loadposition 2015-11-27}

Vježbu “Odgovor 2015”, kojom je izvršena praktična provjera spremnosti djelovanja službi zaštite i spašavanja u kriznim situacijama, pratili su predstavnici Federalne uprave CZ, komande 5. pješadijske brigade OS BiH, Gradske uprave Zenica, Vlade ZDK, kao i predstavnici općina ZDK.