Deminerski timovi FUCZ završili zadatak “Koridor Vc Konjic-Mostar” čime su stvoreni uslovi za provođenje pripremnih aktivnosti za gradnju autoputa na ovoj dionici

Ovaj deminerski zadatak, na dijelu trase na kojoj je JP Autoceste Federacije BiH planirao gradnju autoceste na Koridoru Vc: Konjic (petlja Ovčari)-petlja Mostar, obavili su deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Sarajeva, Goražda, Mostara, Livna, Travnika, Busovače i Tuzle. Na ovom zadatku pronađena je jedna protivpješadijska mina (PMR-2A) i jedno neeksplodirano ubojno sredstvo (pancirno zrno 40 mm) a njihovo uklanjanje i uništavanje obavili su pripadnici FUCZ za uklanjanje NUS-a. Završetkom ovog zadatka otklonjena je sumnja o postojanju mina i stvoreni uslovi za provođenje pripremnih aktivnosti za gradnju trase autoputa na ovoj dionici.

U naselju Mladeškovići, 5 km jugoistočno od Konjica, završen je deminerski zadatak “Koridor Vc Konjic-Mostar” i od minske opasnosti oslobođeno područje ukupne površine 25. 838 m2. Kako lokacija na kojoj se odvijao ovaj deminerski zadatak spada pod dio trase na kojoj je JP Autoceste Federacije BiH planirao gradnju autoceste na Koridoru Vc: Konjic (petlja Ovčari) – petlja Mostar, Federalna uprava civilne zaštite angažovala je više deminerskih timova iz Sarajeva, Goražda, Mostara, Livna, Travnika, Busovače i Tuzle kako bi se što hitnije završio ovaj zadatak i stvorili uslovi za provođenje pripremnih aktivnosti za gradnju trase autoputa na ovoj dionici. Zadatak je obavljen metodom tehničkog izviđanja.

Tokom radova na ovom zadatku pronađena je jedna protivpješadijska mina (PMR-2A) i jedno neeksplodirano ubojno sredstvo (pancirno zrno 40 mm). Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na zadatku obavili su pripadnici FUCZ za uklanjanje NUS-a.

Federalna uprava civilne zaštite kao izvođač radova sa granicama tehnički izviđene površine upoznala je predstavnike Općine Konjic.