Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.01.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 05.01.2022.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 4156 uzoraka, od čega je 1110 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 614 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su 383 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 1636 osoba. Pozitivno je 1213 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 05.01. 2022. godine, uzorkovan je materijal kod 59 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja 18 osoba je pozitivno. Zaključno sa 05.01.2022. godine, aktivno je zaraženo 136 osoba, oporavljeno je 2524, a 106 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa testirano 7406 osoba od kojih je 2784 osoba pozitivno, 2543 osoba je izliječeno, 132 osobe su preminule, a aktivna je 251 osoba.

 POŽARI 

 Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice općine Novi Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u ul. Stjepana Radića, gdje je gorio otpad u kontejneru

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Nova Bila, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požarai to:

– od 12:40 do 13:10 sati, na Adi, gdje je gorio otpad,

– od 11:55 do 12:35 sati, u Gabeli, gdje su gorjele traktorske gume.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vukovići, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gornji Ulišnjak, gdje je izbio  šumski požar.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je dvije intervencije na gašenju požara u naseljima Zbilje i Tujlići, gdje je gorjelo  nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: jednu na gašenju otpada u kontejneru, jednu na gašenju otpada u haustoru, jednu na gašenju automobila i dvije tehničke intervencije (otvaranja vrata).

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjelo nisko rastinje oko 1,5 dunuma.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u  mjestu Pokoj, gdje je gorjela trava.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je interveciju na gašenju požara  od 14:00 do 15:30 sati, u mjestu Hrustovo, gdje je gorjelo  nisko rastinje.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Kanton Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ukinulo je dana, 05.01.2022. godine, epizodu “Pripravnost” u zonama A,B,C,D Kantona Sarajevo.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. JKP „Ščona“ općine Fojnica preporučuje građanima  da voda nije za piće do daljneg.

 UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na području općine Novo Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su tri eksplozivna sredstva i jedan metak.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Kantona 10 i Hercegovačko-neretvanskog kantona  zbog očekivanih udara vjetra  između 40 i 50 km/h.

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR