Deminerski timovi FUCZ na lokalitetu Velagića kosa kod Jablanice očistili 57.981 m2 sumnjive površine i uništili 17 protivpješadijskih mina

U realizaciji ovog zadatka učestvovali su deminerski timovi FUCZ – Mostar A i B, Sarajevo B, Busovača B, Livno B. Radovi na ovom teškom zadatku (teren strm i obrastao gustom makijom) izvodili su se manuelnom metodom, a pronađeno je i uništeno ukupno 17 protivpješadijskih mina.

U Jablanici je izvršena primopredaja deminerskog radilišta “Velagića kosa”, ukupne površine 57.981 m2, kojoj su, pored pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), prisutvovali i predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), kao i predstavnici općine Jablanica.

U realizaciji ovog zadatka učestvovali su deminerski timovi FUCZ – Mostar A i B, Sarajevo B, Busovača B, Livno B.

Radovi na zadatku su se izvodili manuelnom metodom, a tokom tehničkog izviđanja manuelno je urađeno 16.170 m2, od čega je očišćeno 1.574 m2 minirane površine.

Teren je bio izrazito težak iz razloga što je na pojedinim dijelovima dostizao nagib od 70%, a i zbog toga što su neki dijelovi radilišta bili obrasli gustom makijom.

Na pomenutom radilištu pronađeno je i uništeno ukupno 17 protivpješadijskih mina.