Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 21:50 do 22:10 sati, u Ul. kralja Tomislava, gdje je gorila plinska boca.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 11:00 do 11:30 sati, u Čapljini, na Veletržnici, gdje je gorilo nisko rastinje,
  • od 11:40 do 12:10 sati, u Grabovinama, gdje je gorila trava i nisko rastinje,
  • od 15.15 do 16:10 sati, u Gabeli, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te
  • od 16:40 do 18:00 sati, na Počitelj brdu, gdje je gorila šuma, trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:10 do 14:30 sati, u Potpolju, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te
  • od 15:00 do 18:00 sati, u Čitluk polju, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 14:40 do 16:30 sati, u mjestu Markovića kosa, gdje je gorila trava i nisko rastinje. Zbog miniranog terena ugašen je samo dio požara.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu  od 17:35 do 18:15 sati, na lokalitetu Pobršće, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 0,2 ha. Na intervenciji učestvovala 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:00 do 11:30 sati, na lokalitetu Japlanica, gdje je gorilo okolno nisko rastinje na površini od oko 0,1 ha. Na intervenciji učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 11:30 do 14:20 sati, na lokalitetu Ljuteš, gdje je gorjela šuma i trava na površini od oko 0,4 ha. Na intervenciji učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom, te

– od 15:00 do 16:00 sati, na lokalitetu Japlanica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 0,1ha. Na intervenciji učestvovala 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara pragova na starom drvenom mostu, a ispod mosta prolazi plinovod, u naselju Kanal, požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dijaci, gdje je gorjela štala. Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik. imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Drenik. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je jednu intervenciju na gašenju požara u naselju Husino, gdje je gorio krov kuće. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su dvije manje intervencije i to: jedna intervencija na gašenju manjeg požara na balkonu stambenog objekta, te jedna intervencija na gašenju zapaljene šupe.

 

Kanton 10

Općina Kupres. DVD Kupres i DVD Tomislavgrad, imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 13:30 do 20:30 sati, u mjestu Goravci, gdje je gorio pomoćni gospodarski objekat sa  balama sijena. U gašenju požara učestvovalo je10 mvatrogasaca sa dvije cisterne.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Unskosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je prijavu od strane Gradske službe civilne zaštite Bihaća o pronalasku upaljača granate, u mjestu Barakovac.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općinska služba civilne zaštite Maglaj, po dojavi građana izlašla je na teren (lokalitet Plane) i obilježila projektil RB M57 i kutiju sa punjenjem za isti, kao i stabilizator tenkovske granate. Navedena sredstva bit će uklonjena od strane uposlenika Federalne uprave civilne zaštite.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dojavu od strane PU Ljubuški o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva, radi se o ručnoj bombi, u mjestu Klobuk

Grad Široki Brijeg. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dojavu od strane PU Široki Brijeg o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva, radi se o minobacačkoj  granati, ista je predana i uskladištetna u PU Široki Brijeg.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je prijavu o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava od strane Općinske službe civilne zaštite Kalesija, radi se o MB granati 120 mm.

O primljenoj  prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“ na području općine Banovići.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, vršili su izuzimanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, na području općine Živinice.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri informacije o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava i to:

  • dojava od strane građana, da se u rijeci Rakitnici u blizini sela Šabići, općina Trnovo, nalazi jedno nepoznato neeksplodirano ubojno sredstvo i nekoliko ručnih bombi,

 

  • od strane Općinskog operativnog centra civilne zaštite Novi Grad, da je u ulici Porodice Dizdarević do br.41, pronađeno jedno neeksplodirano ubojno sredstvo, te

 

  • dojava od strane građana, da je na lokalitetu sela Šabića, općina Trnovo pronađena jedna manja avio bomba.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena neeksplodirana ubojna sredstva preuzeli u toku jučerašnjeg dana.

 

 O S T A L O

 

Potrage za nestalim osobama

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite vezano za potragu

 

Potraga za nestalom osobom Haris Nalčom, ušla je u drugi dan potrage na Prokoškom jezeru, općina Fojnica, od strane stotinu ljudi i to: uposlenika Federalne uprave civilne zaštite, spasilaca gorskih službi spašavanja, policije, lovaca, te mještana.

 

Tuzlanski kanton

 

U nedelju 30.09.2018.godine, na području Tuzlanskog kantona nestala je Ljuba Petrović, 1958. godište, nastanjena u naselju Breške, a radi se o bolesnoj osobi, potraga se nastavlja na tromeđi Općina Čelić, Srebrenik i Tuzla. U potrazi za nestalom osobom uključen je GSS Tuzlanskog kantona, a danas u ispomoć u potragu uključeni su GSS Mostar i GSS Zenica. Potraga za nestalom osobom je ušla u drugi dan potrage ali rezultata o pronalasku navedene osobe još uvijek nema.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni fidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja, za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje lokalno sa obilnijim pljuskovima, može pasti 30 do 50 litara kiše po metru kvadratnom.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE