Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 12./13.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:50 do 15:20 sati, u Kosoru, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:50 do 18:00 sati, u trgovini “Marlena”, gdje je gorjela ventilacija, te

– od 17:40 do 19:30 sati, u pansionu “Klara” u Međugorju, gdje je gorjela kuhinja.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su osam intervencija: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedan izlazak na teren po dojavi da se u kući pojavio dim, jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana i tri obezbjeđenje (jedno javnoig skupa i dva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

SAOBRAĆAJNE NEZGODE 

Unsko-sanski kanton

Na području USK-a u protekla 24 sata desilo se pet saobraćajnih nezgoda. Jedno lice je smrtno stradalo, jedno lice zadobilo je teže i dva lica lakše tjelesne povrede, te je pričinjena materijalna šteta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan , a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Han Pijesak 19; Bileća, Zvornik 7; Sokolac 6; Bijeljina, Višegrad 5; Gacko 3; Livno, Srebrenica 2.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR