Zbog teških vremenskih uslova potraga za mladićem nestalim na Ponijerima kod Kaknja nastavlja se smanjenim intenzitetom

Veliki snježni nanosi u dosadašnjem periodu otežavali su učesnicima potrage kretanje na terenu jer je snijeg u pojedinim dijelovima Ponijera iznosio dva metra, a meteorolozi najavljuju i nove padavine. Pored snijega, veliki problem predstavljao je i jak vjetar  i izuzetno niske temperature, detaljan pregled terena nemoguć je zbog vremenskih uvjeta pa bi nastavak intenzivne potrage u ovim uslovima mogao ugroziti živote spasilaca koji traže nestalog mladića. Pripadnici FUCZ su na terenu i prate situaciju a u stalnoj su komunikaciji s timovima iz GSS-a i policijom. U slučaju poboljšanja vremenskih uvjeta ili pojave informacija koje će ukazivati na novi trag, potraga će se odmah intenzivirati, te sve službe koje su bile na terenu, ponovno će krenuti u detaljnu potragu.

Službe za spašavanje mole sve one koji imaju bilo kakva saznanja koja mogu pomoći u pronalasku mladića, da odmah pozovu policiju na broj 122.

Potraga za dvadesetdvogodišnjim El-Eminom Hadžićem iz Kaknja, koji je nestao u četvrtak, 3. januara na Ponijerima kod Kaknja, od danas će se vršiti smanjenim intenzitetom zbog otežanih vremenskih uslova.

Veliki snježni nanosi u dosadašnjem periodu otežavali su učesnicima potrage kretanje na terenu jer je snijeg u pojedinim dijelovima Ponijera iznosio dva metra, a meteorolozi najavljuju i nove padavine. Pored snijega, veliki problem predstavljao je i jak vjetar  i izuzetno niske temperature
te dezinformacije koje su usporavale potragu i učesnike u potrazi navodile na krivi trag. Ovo su dogovorile sve spasilačke službe koje učestvuju u potrazi od četvrtka, a upoznata je i porodica nestalog mladića sa ovom odlukom, jer bi nastavak intenzivne potrage u ovim uslovima mogao ugroziti živote spasilaca koji traže nestalog mladića.

Federalna Uprava civilne zaštite u subotu je na područje Ponijera kod Kaknja uputila timove sa opremom za spašavanje u zimskim uslovima i pse za pretragu terena sa vodičima. U potragu za ovim mladićem bilo je uključeno više od stotinu spasilaca, pripadnika civilne zastite, policije i volontera. Korišten je i Softverski alat NICS koji pruža podršku spasiocima u vidu bolje komunikacije i brže razmjene informacija te praćenje položaja ljudstva i resursa na terenu.

Osim FUCZ, u potrazi su učestvovali i pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) u BiH i GSS u FBiH, stanice Žepče, Srebrenik, Novi Grad Sarajevo, Visoko, Zavidovići i Mostar, jedinica za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, pripadnici Policijske stanice Kakanj, članovi Lovačkog društva “Srndać” iz Kaknja, planinari i volonteri.

Jučer je JP “Vodokom” iz Kaknja očistilo put do Ponijera mašinama (bageri i grtalice za snijeg), kao i planirane trase puta na kojima su, uz asistenciju policije, pripadnici FUCZ-a izvršiti pregled planiranog područja. U toku jučerašnjeg dana i Općina Kakanj je osigurala 100 obroka i toplih napitaka za učesnike potrage, a vjetar i novi snijeg od oko 50 cm, uveliko je otežavao potragu.

Pripadnici FUCZ su na terenu i prate situaciju a u stalnoj su komunikaciji s timovima iz GSS-a i policijom, U slučaju poboljšanja vremenskih uvjeta ili pojave informacije koje će ukazivati na novi trag, potraga će se odmah intenzivirati, te sve službe koje su bile na terenu, ponovno će krenuti u detaljnu potragu.

Za mladićem traga i njegova porodica i prijatelji, sa kojima su pripadnici FUCZ-a u stalnom kontaktu, a službe za spašavanje mole sve one koji imaju bilo kakva saznanja koja mogu pomoći u pronalasku mladića, da odmah pozovu policiju na broj  122.

El-Emin Hadžić iz vikendice na Ponijerima kod Kaknja udaljio se u jutarnjim satima u četvrtak, 4. januara 2019. godine, od kada mu se gubi svaki trag, a nestanak je prijavljen u petak Policijskoj stanici u Kaknju.