Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i četiri manje intervencije na gašenju požara.

Veća intervencija je bila sinoć u 22:15 sati, na gašenju zapaljene kuće u ulici Vrbovska br. 126, Općina Novi Grad. U intervenciji je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 00:22 sata. Pričinjena je materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije su bile: dvije intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka i dvije  intervencije na gašenju zapaljenog automobila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 20:25 sati, u Ul. kralja Tomislava, gdje je  gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:05 do 12:45 sati, u Dračevu gorjela trava i makija,

– od 13:05 do 13:55 sati, u Adi gorjelo smeće,

– od 16:15 do 17:15 sati, u Gabela polju gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:00 do 13:50 sati, u Čitlučkom polju gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:40 do 18:15 sati, u Dobrom Selu gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je intervenciju na gašenju dimnovodnog kanala na stambenom objektu u mjestu Donje Hrasno. Požar je ugašen. Pričinjena je znatnija materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u ulici Bistua Nuova. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u 22,05 sati u u mjestu Liješnica,  gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju u ulici Zvijezda, gdje je došlo do požara u prizemlju stambene zgrade. Nije bilo povrijeđenih niti veće materijalne štete.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:25 do 19:15 sati, u mjestu Vitina, na lokaciji Zelengora, gorjela je makija i trava. Opožareno je oko 5.000 m2. U intervenciji je učestvovalo 5 vatrogasaca sa dva vozila,

– od 17:30 do 18:15 sati, u mjestu Humac, gorjela je trava i nisko rastinje na površini od oko 2.000 m2. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 18:15 do 19:20 sati, u mjestu Lisice, gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1.000 m2. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– u 20:15 sati požar na dimnjaku na obiteljskoj kući u mjestu Cerno. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je saniran u kratkom vremenu. Nastala je samo manja materijalna šteta.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 16:00 do 17:00 sati u mjestu Ledinac, gdje je gorjela trava na površini od oko 2.000 m2. U intervenciji su učestvovala 2 vatrogasca sa vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 12:00 do 13:30 sati, u mjestu Uzarići gorjela je šuma i trava na površini od oko 20.000 m2. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 12:30 do 13:30 sati, na lokaciji Vagan, gorjela je šuma i trava na površini od oko 50.000 m2. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– u 16:00 sati na Zaobilaznici gorjelo smeće. U intervenciji su učestvovala 2 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 16:35 do 17:30 sati, u mjestu Uzarići gorjela je šuma i trava na površini od oko 2.000 m2. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 18:00 do 18:45 sati, u mjestu Trn gorjela je trava na površini od oko 2.000 m2. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na drvenom objektu-šeperuša u naselju Bukvar. Požar je loklizovan i ugašen.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 107, Han Pijesak 63, Ivan Sedlo 31, Sokolac 29, Srebrenica 24, Čemerno i Mrkonjić Grad 18, Sarajevo 14, Tuzla 13, Zenica 12, Bugojno 11, Rudo 9, Višegrad 8, Doboj 6, Bihać 5, Bosanski Novi i Sanski Most 4.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija otežno uslijed sniježnih padavina i niskih temperatura. Svi putni pravci su prohodni.

KJKP Rad: Saobraćajnice I,II i III prioriteta u Kantonu Sarajevo su očišćene. Radi se na čišćenju saobraćajnica IV prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih u službi je 56 vozila i 140 radnika na ručnom raščišćavanju.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje, zabranjen je promet vozila ukupne mase preko 3,5 t.  Upozoravaju se vozači na jake bočne udare vjetra, koji stvaraju snježne nanose.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Na prijevojima putnih pravaca Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar ima ugaženog snijega na kolovozu. Na dionicama Ripač-Vrtoče i Bosanski Petrovac-Drvar puše jak vjetar koji mjestimično formira snježne nanose.

 

Tuzlanski kanton

Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule, na putu Olovo-Kladanj, policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

 

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni, uz otežan promen zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Kanton 10

Na području  općine Kupres, zbog visokog snijega i jakog sjevernog vjetra, koji stvara snježne nanose, povremeno dolazi do zastoja u prometu. Na prometnici     Livno – Šujica također dolazi do zastoja zbog povremenog uzlaska divljih konja na prometnicu.

Ostale prometnice su prohodne i očišćene.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao nije stvorio veće probleme u odvijanju saobraćaja, osim u višim predjelima, gdje je registrovano usporeno saobraćanje autobuskih linija zbog ugaženog snijega na kolovozima. Visina snijega u nižim predjelima 10-15 centimetara, a u višim brdsko planinskim  20-50 centimetara.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 07.01.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetima Živinice i Mobilna: Banovići odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

I danas, 08.01.2019.godine, nastavlja se potraga za  nestzalim Hadžić El-Eminom, koji je nestao u četvrtak 03.01.2019.godine, u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. Potraga do sada nije dala rezultata, zbog otežanih vremenskih uslova i visokog snijega. Ona je nastavljena i danas, ali sa smanjenim intenzitetom. U potrazi danas učestvuju uposlenici FUCZ, policija i GSS-stanica Sarajevo.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje većeg dijela BiH, dok je na području centralne i istočne BiH na snazi Narandžasti meteoalarm,  zbog niskih temperatura, koje mogu iznositi i do -12 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE