Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i jednu manju intervenciju. Veću intervenciju su imali dana, 09.01.2019. godine u 06:29 sati u ul. Hadži Idrizova br. 12, Općina Centar, gdje je došlo do požara u stanu u kojem je gorio madrac i manji dio stvari. Požar je lokalizovan u 06:43 sati, a likvidiran u 06:50 sati. U gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom. Dvije osobe, koje su bile u stanu su povrijeđene (uslijed udisanja dima). Manja intervencija je bila na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 10:45 do 12:05 sati, u naselju Kočine, gdje je gorjela trava i nisko rastnje,

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 14:00 do 14:35 sati, u Trebižatu, gdje je gorjela trava i rastinje, te
  • od 14:55 do 15:20 sati, u Strugama, gdje je gorjela trava.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku, u ulici Luka.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja, pored puta Od Gospina zdravlja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno, imalo je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vesela, gdje je gorjela električna instalacija na privatnoj kući, požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara elektro ormarića u zgradi na prvom spratu u ulici Ćire Truhelke, te u ulici Fakultetska, gdje su skidali ledenice sa zgrade.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara,  od 13:50 do 14:30 sati, na zaobilaznici u Širokom Brijegu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, površine oko 5.000 m². Požar su gasila 4 vatrogasca sa 2 vozila.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla, Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:  na zapaljenom dimnjaku privatnog stambenog objekta u naselju G. Tuzla i ul. Panoramska u Tuzli, te požar u podrumu u ul. Alije Izetbegovića u Tuzli.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 115, Han Pijesak 67, Ivan Sedlo 32, Sokolac 29, Livno 28, Mrkonjić Grad i Tuzla 20, Sarajevo 18, Zenica 13, Bugojno 12, Mostar 11, Gacko 7, Trebinje 6, Foča 4.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo, uslijed snježnih padavina i niskih temperatura, odvija otežano, a vozi se po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Čiste se saobraćajnice I i II, a gdje postoje uslovi i III prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih trenutno je angažovano 56 vozila i 130 radnika na ručnom raščišćavanju, a ako se ukaže potreba bit će angažovana i dodatna vozila i  ljudstvo..

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog loših vremenskih uvjeta obustavljen je promet za teretna vozila na dionici M-15 Livno – Šujica preko prijevoja Borova Glava.

Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje, zabrana je prometa za vozila ukupne mase preko 3,5 t.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Na prijevojima putnih pravaca Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar ima ugaženog snijega na kolovozu.

 

Tuzlanski kanton

Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule, na putu Olovo-Kladanj, policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

 

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni, uz otežan promen zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, tokom noći pale su velike količine snijega od 40 cm na području općine Livno do 90 cm na putnom pravcu Glamoč-Mliništa. Svi magistrali pravci su prekriveni snijegom, ali su prohodni. Ekipe zimske službe redovito vrše čišćenje i posipanje putova.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno na svim putnim pravcima bez zastoja.  Nove sniježne padavine nisu stvorile veće probleme u odvijanju saobraćaja, osim u višim predjelima gdje je registrovano  saobraćanje autobuskih linija dokle to uslovi puta dozvoljavaju. U višim i visokim predjelima sniježne padavine su dosta više pa su u tim predjelima naliazi na poledicu i ugažen snijeg.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje su putevi zasniježeni, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 08.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetima Živinice i Mobilna: Banovići odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je prijavu o postojanju eksplozivni sredstava od strane Općinske službe civilne zaštite Gračanica, radi se o mini 82mm i mini 60mm, po 1 kom.

O ovoj prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

I danas, 09.01.2019.godine, nastavlja se potraga smanjenim intenzitetom za nestalim Hadžić El-Eminom, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. Potraga je otežana zbog vremenskih uslova i visokog snijega. U potrazi danas učestvuju uposlenici FUCZ, uposlenici Općinske službe civilne zaštite Kakanj, GSS-a i PS Kakanj.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE