Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.01.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES                          

Zapadnohercegovački kanton

Općina Tomislavgrad. Potres jačine 3,2 po Richteru zabilježen je u općini Tomislavgrad. Potres nije prouzrokovao matrijalnu štetu.

 POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara od 16:30 do 17:30 sati,u Ul. Ante Starčevića u Centru 2, gdje je gorio poslovni prostor,

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, požar je ugašen povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju  požara ulica Gazija, gdje je  požar zahvatio manji dio krovne konstrukcije, požar je  ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

 Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 22:40 sata, u mjestu Banović Selo, gdje je gorilo prizemlje kuće u kojoj se nalazilo oko 200 bala sijena. Požar je ugašen.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 121, Han Pijesak 73, Ivan Sedlo 39, Čemerno 37, Sokolac 27, Bileća 25, Livno 23, Gacko, Mrkonjić Gradm i Tuzla 19, Sarajevo 18, Višegrad 15, Rudo 14, Bugojno 12, Zenica 10, Doboj 8, Mostar 3.

 Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi na kojima se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

Saobraćajnice I i II  prioriteta su očišćene, dok se radi na čišćenju saobračajnica III prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 46 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 125 radnika.

 Zapadnohercegovački kanton

Jutros u 08:00 sati temperatura u Grudama je iznosila 3oC , relativna vlažnost zraka 52%,  barometarski tlak 1022.3 hPa, brzina vjetra 16m/s, smjera S, prosječne padaline 0 mm.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta (magistralni put M-5) na ulazu u Ključ saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila  jednom saobraćajnom trakom.

Tuzlanski kanton

Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule (Olovo-Kladanj) policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

R – 456 Priboj – Sapna Zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-456 Priboj – Sapna. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.

R – 458 Lopare – Čelić, Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni uz otežan promen zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu. Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas promet teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni smijer Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

 Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao nije stvorio veće probleme u odvijanju saobraćaja na području Kantona osim općina Vareš i Olovo. U višim predjelima registrovano je usporeno saobraćanje autobuskih linija zbog ugaženog snijega na kolovozima.

Općine Olovo i Vareš. Novi snijeg koji je pao u toku noći (do 30 cm) stvorio je nove problem u saobraćaju do većine naselja u višim predjelima saobraćaj se teško ili nikako ne odvija. Najveći problem je što se novi snijeg nema gdje sklanjati pošto su se stvorile visoke obale na putevima od starog snjega. Zimske službe su na terenu i čiste snjeg. Visina snijega oko 70 cm.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Hercegovačkoneretvanski kanton

 Visina snijega: Mostar 3 cm, Ivan Sedlo 39 cm, Prozor-Rama 20 cm, Čitluk 10-20 cm, Stolac 10-20 cm, Jablanica 20 cm,Konjic 10 cm. Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova očekivati je na dionicama:

– M-2  Prolaz kroz Neum,

– M-17 Tasovčići – Klepci ( most preko rijeke Bregave i raskrižje M -17 i M-6),

– M-17 Tarčin-Konjic (Bradina).

 Bosanskopodrinjski kanton

Snijeg koji je padao u toku jučerašnjeg dana i noći dostigao je visinu u nižim predjelima do 10 cm, dok visina snijega u područjima sa većom nadmorskom visinom iznosi preko 60 cm. Svi važniji putni pravci su prohodni. Saobraćaj se odvija usporeno zbog snijega i leda na saobraćajnicama. Javno komunalno preduzeće „6 Mart“ vrši uklanjanje snijega na pješačkim površinama. Ekipe zimske operative su na terenu,rade na čišćenju i posipanju abrazivnog materijala po saobraćajnicama.

 Kanton 10

Sve su ceste na podrućju Kantona su prohodne (osim nekih u lokalnih u općinama Bosansko Grahovo i Drvar koje se čiste na dojavu), ima snijega do 5 cm na M-15 Glamoč-Priluka i Glamoč-Mliništa  (vidljivost je dobra), puše jak vjetar.  Ekipe zimske službe su na terenu i vrše redovano čuščenje saobraćajnica kao i posipanje obrazivnog materijala po saobraćajnicama.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 09.01.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 09.01.2019 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Živinice, Mobilna: Banovići.

 OSTALO

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 Zeničko-dobojski kanton

I danas, 10.01.2019.godine, nastavlja se potraga smanjenim intenzitetom za nestalim Hadžić El-Eminom, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. Potraga je otežana zbog vremenskih uslova i visokog snijega. U potrazi danas učestvuju uposlenici FUCZ, uposlenici Općinske službe civilne zaštite Kakanj, GSS stanice i PS Kakanj.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje: Unskosanskog kantona, Kantona 10, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona gdje se očekuju ekstremno niske temperature zraka.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE