Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.01.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES                          

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Jučer, u 12:30 sati, na području općine osjetio se potres slabijeg inteziteta.

 

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 14.15 do 15:00 sati, u ul. Don Ivana Musića, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara  u prizemlju stambenog objekta (kuća), u ulici Zmajevačka cesta. Požar je ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je materijalna šteta.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju  zapaljenog dimnjaka, u naselju Haljinići. Nije bilo povrijeđenih. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Pripadnici DVD-e Strari Vitez, imali su intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući, u naselju Novaci. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 2 manje intervencije na gašenju požara na autobusu i automobilu.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 134; Han Pijesak 101; Ivan Sedlo 52; Srebrenica 44; Čemerno 34; Sokolac 31; Bileća, Sarajevo-Bjelave 23; Rudo 22; Livno, Mrkonjić Grad, Višegrad 19; Gacko, Tuzla 18; Bugojno 13; Zenica 9; Bijeljina, Doboj 7.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo se odvija uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

 

KJKP Rad: Saobraćajnice I i II prioriteta su prohodne, ali se radi na njihovom kontinuiranom čišćenju. Na čišćenju saobraćajnica III i IV prioriteta se radi sporadično. Na terenu je trenutno angažovano 56 specijalizovanih vozila i 140 radnika na ručnom čišćenju snijega.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Stanje prirodne nesreće zbog visokih sniježnih padavina (proglašeno 09.01.2019.godine), i dalje je na snazi za područje općine Kladanj.

Magistralni put M – 18 Olovo – Kladanj (prevoj Karaula): Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule (na dionici Olovo-Kladanj), policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao u toku noći ne pravi veće probleme u odvijanju saobraćaja na području Kantona, osim općina Vareš i Olovo. U višim predjelima registrovano je usporeno saobraćanje autobuskih linija zbog ugaženog snijega na kolovozima. Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje.

Općine Olovo i Vareš: Novi snijeg koji je pao u toku noći (do 30 cm), stvorio je nove probleme u odvijanju saobraćaja do većine naselja u višim predjelima, gdje se saobraćaj teško ili nikako ne odvija. Najveći problem je što se novi snijeg nema gdje sklanjati pošto su se stvorile visoke obale na putevima od starog snjega. Zimske službe su na terenu i čiste snjeg. Visina snijega oko 70 cm. U toku dana na području općine Olovo će se raditi na uspostavljanju komunikacije prema mjestima Žeravice, Klis i Krajšići, gdje trenutno živi 15 stanovnika.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni uz otežan promen zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Bosanskopodrinjski kanton

Nove sniježne padavine na području BPK-a Goražde uzrokovale su povečanje sniježnih nanosa, tako da se visina snijega na području BPK -a Goražde u nižim predjelima kreće  oko 20 cm, dok u visinskim predjelima iznosi do 90 cm.

Magistralni i  regionalni putni pravci na području BPK-a Goražde su prohodni,  dok se lokalni putevi čiste po prioritetima.

Najteža situacija na području BPK-a Goražde je u općini Pale, u Federaciji BiH.

Obilne sniježne padavine prouzrokovale su  ne mogućnost pristupa pojedinim selima na području općine Pale, u FBiH, i to: Vražalice, Čemernica, D. Vinča, Petrovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje. Navedena sela su naseljena uglavnom starim i bolesnim licima kojima je neophodna medicinska pomoć.

Obzirom na težinu  problema na terenu Štab civilne zaštite i općinski  načelnik su jučer, u 15,30 sati, proglasili stanje prirodne nesreće za navedena sela. Naređeno je da se angažuje svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija, kako bi se pomoglo svim ugroženim ljudima i materijalnim dobrima u navedenim selima.

Snijeg koji konstantno pada stvara dodatne probleme u ovoj lokalnoj zajednici.

Magistralni put M-5 se neprestano čisti i posipa, te je prohodan za saobraćaj.

Regionalni put R-448 Hrenovica –Goražde, se također čisti i prohodan je, ali se saobraćaj odvija otežano posebno preko Bara, prevoja Hranjena i Krive Drage.

Obzirom da je proglašeno stanje prirodne nesreće u pojedinim mjestima Općine, određeno je da se u toku dana krene u deblokadu putnih pravaca za sela: Vražalice, Čemernica, D. Vinča, Petrovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje.

Snadbjevanjem električnom energijom i PTT-e mrežom je uredno.

Druge pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra nisu zabilježene.

 

Kanton 10

Svi putni pravci su prohodni. Ugaženog snijega i leda ima i na putevima: Kupres-Šuica, Livno-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Jak vjetar mjestimično stvara snježne nanose do 50 cm, na putovima: Kupres-Šuica-Livno, Šuica-Tomislavgrad, Livno–Tomislavgrad, Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, Tomislavgrad – Studena Vrila.

Zimske službe vrše redovno čišćenje i posipanje cesta.

  

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz Policijske uprave Mostar, stigla je prijava o postojanju raznih eksplozivnih sredstava, koji su pohranjeni u njihovim prostorijama.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Mehurići, pronađena su tri tromblona.

Prijava o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite.       

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

I dalje se vrši  potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom, koji je nestao u četvrtak u jutarnjim satima u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. U potrazi danas učestvuju uposlenici FUCZ-e, Općinske službe civilne zaštite Kakanj, te pripadnici Policijske stanice Kakanj.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE