Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:40 do 13:00 sati, u ul. Stjepana Radića, gdje je gorio stan,

– od  00:55 do 01:35 sati, na Tekiji, gdje je gorjelo auto.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 14:00 do14:30 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 14:30 do 15:05 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 16:40 do 17:35 sati, u Gabela polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 20:30 do 21:00 sati, na Trebižatskom polju, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 12:30 do 13:00 sati, u Paoči, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje,
 • od 13:10 do 14:00 sati, u Tepčićima, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje,
 • od 00:45 do 03:35 sati, Potpolju, gdje su gorjela drva pored porodične kuće.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 14:57 do 16:45 sati, u ulici 4. Muslimanske, gdje je gorio dimnjak.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 17:45 do 19:50 sati, na Poplatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 17:20 sati, u ulici Pere Bilića, gdje je gorio dimnjak na ugostiteljskom objektu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

 • u naselju Gaj, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen. Nije bilo materijalne štete.
 • u naselju Lamele, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila, kod crkve Sv. Juraj.

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, na kući, u mjestu Putiš. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:30 do 19:50 sati, u mjestu Orahovlje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:18 do 21:00 sati, u mjestu Polog, gdje je gorjela trava.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 16:00 do 17:00 sati, na Uzarićima, gdje je gorjela šuma i suha trava,
 • od 17:00 do 18:00 sati, u Mokrom, gdje je gorjela trava i šuma,
 • od 22:00 do 23:00 sati, u Turčinovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Krenica, gdje je gorjela suha trava.

  

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, je imala intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu, u naselju Miljanovci. Požar je loklizovan i ugašen.

 

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo se odvija uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene. Radi se na čišćenju saobraćajnica III i IV prioriteta. Na terenu je trenutno angažovano 56 specijalizovanih vozila i 140 radnika na ručnom čišćenju snijega. Sve ulice kojima se kreću autobuske, trolejbuske i tramvajske linije su očišćene od snijega i prohodne.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Saobraća se po vlažnom i klizavom kolovozu, dok na dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, te zbog niskih temperatura upozoravaju se vozači na mjestimičnu poledicu na cestama u visinama, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunela i preko mostova.  Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje, zabrana je prometa vozila ukupne mase preko 3,5t.  Upozoravaju se vozači na jake bočne udare vjetra, koji stvaraju snježne nanose na području jugozapadne Bosne.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni, saobraćaj se odvija otežano zbog snijega na kolovozu na relaciji Bihać-Ključ.

 

Tuzlanski kanton

Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule (Olovo-Kladanj), policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

 

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Kanton 10

Na saobraćajnicama poteškoće stvara jak vjetar, koji mjestimično formira snježne nanose. Zimske službe vrše redovito čišćenje i posipanje cesta. 

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona, saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao nije stvorio veće probleme u odvijanju saobraćaja. Osim u višim predjelima registrovano je usporeno saobraćanje autobuskih linija, zbog ugaženog snijega na kolovozima. Visina snijega u nižim predjelima 10-15 centimetara, a u višim brdsko planinskim  20-40 centimetara.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 06.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Banovići, dok je na lokalitetu Živnice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od strane Policijske stanice Mostar Jug, da je na lokaciji Svetigore ( Podveležje), pronađen upaljač mine od 122 ili 125 mm. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Zeničko-dobojski kanton

U danima vikenda vršena je potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom  koji je nestao u četvrtak u jutarnjim satima, u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. U potrazi učestvuju pripadnici FUCZ, pripadnici Službe CZ Kakanj, GSS stanice  i PS Kakanj. Do sada potraga za nestalim licem nije dala rezultata, zbog otežanih vremenskih uslova i visine snijega,  ali ona se nastavlja i danas  s manjenim intezitetom.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za cijelo područje Federacije BiH, zbog niskih temperatura.

 

Količina padavina izmjerena u protekla 24 sata: Bjelašnica 10, Sarajevo-Bjelave i Neum 7, Tuzla 3, Ivan Sedlo 5, Bihać 2, Bosanki Novi 7, Sanski Most 3, Zenica 2.

 

Visina sniježnog pokrivača izmjerena 07.01.2019.godine (cm): Bjelašnica 108, Ivan Sedlo 34, Sarajevo-Bjelave 19, Tuzla 15, Bugojno 13,  Sanski Most 4 itd.

 

 

 

 OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE