Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:50 do 12:55 sati, u Blagaju, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 15:10 do 15:20 sati, u Kuti Livač, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 16:55 do 17:55 sati, u Bačevićima, gdje je gorjelo nisko rastinje, te

– od 17:15 do 17:50 sati, u Titovoj ulici, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničkodobojski kanton

Općina Tešanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Tešanj, imali su dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Jelah, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući, i

– u naselju Dobropolje, gdje su ugasili požar u podrumu privatne kuće.

Općina Vareš. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Vareš, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio dimnjak na zgradi.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je dvije intervencije na gašenju požara otvorenog prostora, i to:

– od 12:20 do 15:30 sati, u blizini poduzeća „FEMIS“ d.o.o. (uz prometnicu Posušje-Grude), gdje je opožareno cca 3 dunuma suhe trave i niskog rastinja. U intervenciji gašenja sudjelovala su dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom, te

– od 17:30 do 18:00 sati, na lokalitetu Vranić, gdje je opožareno cca 1 dunum suhe trave i niskog rastinja.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju od 08:05 do 9:00 sati, u ul. Vukovarska br.69, gdje je gorio krov firme „Deplas“. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju u 17:25 do 18:30 sati, u ul.Omladinske Radne Brigade br.248, gdje su gasili sprat kuće. Požar je ugašen

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju od 14:05 do 15:00 sati, u mjestu Kiseljak, gdje su gasili dimnjak. Požar je ugašen.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo odvija uredno. Zbog snijega koji je padao tokom noći, sporije se saobraća na većini puteva.

KJKP Rad: Saobraćajnice I i II  prioriteta su očišćene. Trenutno se radi na čišćenju saobračajnica III prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 50 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 125 radnika.

 

Tuzlanski kanton

Na području Tuzle visina sniježnog pokrivača iznosi 17 cm. Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule (Olovo-Kladanj), policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog snijega koji je sinoć padao promet se odvija nešto sporije. Prometnice su mjestimićno zaleđene i klizave i ovoga jutra. Ugaženog snijega i leda na prometnicama ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

 

Kanton 10

Zabrana prometa za tegljače i kamione sa prikolicama zbog snježnih nanosa, jakog vjetra i snijega, koji je smanjivao vidljivost na cesti M-15 Glamoč-Mliništa (uvedena je 04.01.2019. i skinuta je 05.01.2019.godine).

Ostali cestovni pravci su pokriveni ledom, ali su prohodni. Vidljivost jutros je dobra, dok  mjestimice ima snježnih nanosa i vjetra, što dodatno otežava promet.

Zimske službe vrše redovne obilaske i posipanje cesta.

 

Zeničkodobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno (zbog ugaženog snijega) na svim putnim pravcima, ali bez zastoja. Nove sniježne padavine nisu stvorile veće probleme u odvijanju saobraćaja, osim u višim predjelima gdje su registrovana skraćenja autobuskih linija zbog visine snijega na putevima. Visina sniježnog prekrivača je od 25 cm u nižim, a u višim predjelima oko 55 cm.

U Gradu Zenica u mjestima: Hamida, Klopče, Gradište, Gornja Gračanica, Vraca i Pehare, autobuski saobraćaj se odvija djelimično, sve dok stanje puta to dozvoljava.

I u ostalim općinama na području Kantona odvijanje saobraćaja za sva vozila je otežano naročito na području Olova i Vareša.

Ekipe zadužene za čišćenje saobraćajnica su tokom noći intezivno radile na uklanjanju  snijega sa puteva po prioritetima.

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničkodobojski kanton

I danas je nastavjena potraga za nestalim licem na području izletišta Ponijeri, općina Kakanj, gdje je angažovano je oko 100 osoba, i to: uposlenici FUCZ-e, Službe za spašavanje sa visina KUCZ-e, ZDK-a, pripadnici GSS u BiH, GSS FBiH, stanice Žepče, Srebrenik, Novi Grad Sarajevo, Visoko, Zavidovići i Mostar, Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i pripadnici Policijske stanice Kakanj, te lovci i planinari.

Spasilačke ekipe koje se nalaze na terenu uz pomoć pasa tragača, ski motora i druge mehanizacije od jutros pretražuju teren Ponijera.

Dosadašnja potraga nije dala rezultata. Svi tragovi koji su bili indicirani nestali su usljed novih sniježnih padavina koje su bile u toku noći i koje su napravile smetove i nanose snijega prema Ponijerima, što dodatno otežava ionako zahtjevnu potragu za nestalom osobom. Trenutna visina snijega je preko jednog metra, a nanosi na pojedinim mjestima iznose i preko 2m visine, uz temperaturu od -8 stepeni C, uz jak vjetar koji na momente dostiže brzinu od 90 km/h.

U podršku na raščišćavanju puteva za pretragu uključilo se JP “Vodokom” iz Kaknja, sa jednom mašinom.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za gotovo cijelo područje Federacije BiH (sve osim HNK-a), zbog očekivanih sniježnih padavina od 5 do 15 cm, posebno u planinskim predjelima. Dodatno, za područje kantona 10, izdat je još i žuti meteoalarma zbog udara vjetra sjevernog smjera između 45 i 60 km/h.

 

Količina padavina izmjerena u protekla 24 sata, izmjerena jutros 06.01.2019.godine (l/m2): Bjelašnica, Sarajevo-Bjelave i Neum 7, Tuzla, Ivan Sedlo i Sanski Most 5, Gradačac 4, Bugojno 2, i td..

 

Visina sniježnog pokrivača izmjerena jutros 06.01.2019.godine (cm): Bjelašnica 100, Ivan Sedlo 28, Sarajevo-Bjelave 19, Tuzla 17, Bugojno 13, Livno i Sanski Most 3 i td.

niskih temperatura.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE