Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI    

 Hercegovačko-neretvanski kanton 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:45 do 13:15 sati, u naselju Ilići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:20 do 15:00 sati, u naselju Pijesci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 14:55 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela  trava, rastinje i krov kuće.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali je sedam manjih intervencija i to: šest intervencija na gašenju zapaljenih dimnjaka i jednu intervencija na gašenju zapaljene elektro-instalacije na privatnoj kući.

Zeničkodobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vjer, MZ Goduša, gdje je došlo  do požara na stambenom objektu (kuća).  Požar je zahvatio jednu prostoriju sa namještajem. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje požara. Na ovbjektu je pričinjena materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

 Zapadno-hercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara trave i otpada u mjestima: Mokro, Trm i Pecari.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima Bijača i Teskera.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vinjanima gdje je gorjela trava u rasadniku.

 SNJEŽNE PADAVINE

 Kanton Sarajevo

Saobraćajnice I, II i III prioriteta su očišćene. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 46 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 120 radnika.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta (magistralni put M-5) na ulazu u Ključ saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila  jednom saobraćajnom trakom.

Tuzlanski kanton

M – 18 Olovo – Kladanj (Karaula) Zbog izvođenja neophodnih radova na prevoju Karaula saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule (Olovo-Kladanj) policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

R – 456 Priboj – Sapna Zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-456 Priboj – Sapna. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.

R – 458 Lopare – Čelić, Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog snijega koji je sinoć padao promet se odvija nešto sporije. Prometnice su mjestimićno zaleđene i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega i leda na prometnicama ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas promet teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni smijer Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Donji Vakuf-Travnik (Komar), zbog radova na sanaciji mosta, vozila prometuju naizmjenično, jednom prometnom trakom uz svjetlosnu signalizaciju.

 Kanton 10

Na području kantona saobraćaj se odvija po zaleđenim putevima. Na dionici puta Glamoč-Mliništa zabranjen je saobraćaj za tegljače i kamione sa prikolicama. Ekipe zimske službe redovno vrše čišćenje i posipanje puteva.

 Zeničkodobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno (zbog ugaženog snijega) na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao ili ponegdje još pada nije stvorio veće probleme u odvijanju saobraćaja. Osim u višim predjelima registrovana su skraćenja autobuskih linija zbog ugaženog snijega na kolovozima. Visina sniježnog prekrivača je od 15 cm u nižim a u višim predjelima oko 25 cm.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 OSTALO

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 Zeničkodobojski kanton

Dana 04.01.2019.godine, Kantonalni operativni centar Zenica primio je informaciju  od strane dežurnog PU Kakanj, u kojoj se navodi da je na lokalitetu Ponijera,  granica općina Kakanj-Zavidovići, nestalo lice Emin Hadžić rođen 1993.godine iz Kaknja. Imenovani se prema dostupnim informacijama danima dovodio u alkoholizirano stanje u vikendici, a zadnja poznata lokacija je vrh Jevlje na Ponijerima. Odmah je angažovana Služba spasavanja sa visina, Kantonalne uprave civilne zaštite i upućena na teren u brzu potragu, koja nije dala rezultata.

Danas 05.01.2019.godine u potragu za nestalim licem Eminom Hadžićem, prema informaciji koju smo dobili od Admira Bajraktarevića, komandira Službe spasavanja sa visina KUCZ ZDK, biti će uključeno ukupno 30 spasilaca iz Visokog, Srebrenika, Zavidovića, Žepča i Novog Grada – Sarajevo. Također u akciju će se uključiti i uposlenici   Federalne uprave civilne zaštite sa dva potražna psa. Prema riječima komandira PU Kakanj, Vahidina Topalovića, imenovani je u toku jučerašnjeg dana viđen na skijaškoj stazi sa flašom alkoholnog pića u rukama po izjavi jednog lica, tako da postoje indicije da je imenovani još živ. U toku dana će se provjeravati ovi navodi i provoditi aktivnosti na potrazi za nestalim licem.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje: Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Unskosanskog kantona i Kantona 10 zbog očekivanih ekstremno niskih temperatura.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE