Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinca općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 08:25 do 10:40 sati, u mjestu Zagrad, gdje je gorjela kuća. Požar je gasilo osam vatrogasaca sa četiri vozila.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinca općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:06 do 16:30 sati, u mjestu Kruhari, gdje gorjela krovna konstrukcija kuće. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku u vremenu od 18:30 do 21:00 sati, u naselju Carina.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:30 do 13:15 sati, na Modriču, gdje je gorjela trava i makija, te
  • od 14:30 do 15:20 sati, u mjestu Trebižat, gdje je gorjelo rastinje u polju.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 14:40 do 16:35 sati, na području Garišta, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 17:20 do 18:10 sati, u Gradinićima (Časku), gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju manjeg požara na kući, u naselju Devetak.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara na drvenoj baraci, u naselju Lendići. Baraka je izgorjela u potpunosti.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku u čevabdžinici SMP, u ulici A. Izetbegovića. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku stambene zgrade, u gradu u ul. 307. Požar je ugašen, pričinjena je totalna šteta.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinca grada Široki Brijeg, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

–    od 13:30 do 14:55 sati,  u mjestu  Mokro, gdje je gorjela suha trava i šuma na površini od oko 10.000 m2. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom,

–   od 16:30 do 17:10 sati, u mjestu Dobrkovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1000 m2. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom, te

–    od 15:15 do 16:30 sati, u mjestu Kočerin, gdje je gorjela suha trava na površini od oko 4.000 m2. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:10 do 18:00 sati, u mjestu Pocrte, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje na površini od oko 500 m2. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:30 do 18:40 sati, u mjestu Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 4 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, te jednu intervenciju na gašenju kamp prikolice.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Kanton Sarajevo

Saobraćajnice 1. i 2. prioriteta u Kantonu Sarajevo, su prohodne i na održavanju prohodnosti istih u službi je 56 vozila i 135 radnika na ručnom raščišćavanju.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno (zbog ugaženog snijega) na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao ili ponegdje još pada nije stvorio veće probleme u odvijanju saobraćaja. Osim u višim predjelima registrovana su skraćenja autobuskih linija zbog ugaženog snijega na kolovozima. Visina sniježnog prekrivača je od 15 cm u nižim a u višim predjelima oko 25 cm.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog snijega koji je sinoć padao saobraćaj se odvija nešto sporije. Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 03.01.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Banovići, dok je na lokalitetu Živnice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA – NUS

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je službenu zabilješku o postojanju eksplozivnog sredstva, od strane Policijske stanice Velika Kladuša da se u kući, u mjestu Zagrad, nalaze tri ručne bombe. Mjesto pronalaska je obezbjeđeno.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je prijavu o postojanju eksplozivnog sredstva, od strane Općinske sluužbe civilne zaštite Kladanj, radi se o granati.

O ovoj prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, za UES.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog mogućih udara vjetra većim od 40 km/h, te za ostali dio BiH zbog minimalnih temperatura do -6 C.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 87, Srebrenica 30, Sokolac 29, Ivan Sedlo 22, Sarajevo 21, Zenica i Čemerno 15, Mrkonjić Grad 14, Rudo 13, Tuzla 11, Višegrad 10, Bugojno i Zvornik 9, Doboj 5, Livno 4, Bijeljina, Bihać i Sanski Most 3.

OPERATIVNI CENTAR

FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE