Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.01.2019.godine, do 10:00 sati

 

POŽARI       

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 18:46 do 20:20 sati, na Pijescima, gdje je  gorjelo rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Pezići, gdje je gorio stambeni objekat. Požar je ugašen, pričinjena je totalna šteta.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Babanovac, gdje je gorjela vikendica. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara, u ulici Plivskih jezera, gdje je gorio dimnjak, na privatnoj kući. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinca grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:20 do 16:30 sati, na lokaciji Vraca, gdje je gorjela suha trava, na površini od oko 150 m2. Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

– od 16:30 do 17:10 sati, u mjestu Dobrkovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na površini od 1000 m2 . Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

 

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Kanton Sarajevo

Zimska služba je angažovana na čišćenju saobraćajanica I i II prioriteta na području četri gradkse općine za koje je ovo preduzeće zaduženo. Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene. Na terenu je trenutno angažovano 46 specijalizovanih vozila i 120 radnika na ručnom čišćenju snijega. Sve ulice kojima se kreću autobuske, trolejbuske i tramvajske linije su očišćene od snijega i prohodne.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao ili ponegdje još pada nije stvorio veće probleme u odvijanju saobraćaja, izuzev što se saobraća nešto sporije. Sve ekipe putnih operativa tokom noći i u jutarnjim satima čiste saobraćajnice po prioritetima. Nešto je viša visina sniježnog pokrivača u padinskim dijelovima, pogotovo u višim i visokim predjelima gdje se nailazi na ugažen snijeg. Izdvajaju dionice puteva na području Olova i Vareša.

Poledica je prisutna u zasjenjenim predjelima, na prilazima mostovima i tunelima. 

 

Srednjobosanski kanton

Zbog snijega koji je sinoć padao saobraćaj se odvija nešto sporije. Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 02.01.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i  Mobilna: Banovići, dok je na lokalitetu Živnice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

  

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Kantona 10 zbog mogućih udara vjetra sjevernog smjera, brzine do 70 km/h, te Žuti meteoalarm za cijelu BiH zbog niskih temperatura do -10 C.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 84, Han Pijesak 51, Sokolac 23, Sarajevo 15, Zenica 14, Mrkonjić Grad i Rudo 12,  Ivan Sedlo 11, Tuzla 9, Bugojno i Zvornik 5, Bijeljina i Doboj 4, Sanski Most 3.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE