Timovi za UES FUCZ i Policije Češke Republike u kasarni Žunovnica na preko 85 hiljada m2 uklonili veliki broj eksplozivnih sredstava

U ovoj operaciji učestvovao je trinaestočlani tim iz Češke Republike sastavljen od devet pirotehničara, dva tehničara za hemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu i dvočlanog tima prve pomoći, a iz FUCZ timovi  za UES Busovača A, Mostar A i Sarajevo A, te Mašinski tim za uklanjanje ruševina. Očišćeno je 85.200 kvadratnih metara površine od razbacanih eksplozivnih sredstava, magacin-bunker sa kojeg je uklonjeno i pregledano 710 kubnih metara građevinskog otpada. Ukupno je uklonjeno 19 protivpješadijskih mina PMR2A, 6 protivtenkovskih mina TMA4, 14 trenutno-fugasnih i 4 kumulativne granate 152 mm, 23 trenutno-fugasne granate 155 mm, 7 trenutno-fugasnih granata 122 mm,  jedna trenutno-fugasna granata 105 mm, 5 trenutno-fugasnih i 2 pancirne granate 90 mm, 46 pancirnih, 16 trenutno-fugasnih, jedna kumulativna granata 76 mm, jedna trenutno-fugasna granata 75 mm, jedna tempirna granata 88 mm, 29 minobacačkih mina 60 mm, 4 minobacačke mine 82 mm i 7 minobacačkih mina 120 mm. Pronađeno je i, na propisan način, zbrinuto jedno zrno od osiromašenog urana kalibra 30 mm.

Misija Pirotehničke službe Policije Češke Republike (OSPČV) i timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 29.10.2018. do 09.11.2018. godine u zajedničkoj operaciji uklanjali su eksplozivna sredstva iz kasarne Žunovnica kod Hadžića koja su razbacana tokom NATO udara 1995. godine.

U ovoj operaciji učestvovao je trinaestočlani tim iz Češke Republike sastavljen od devet pirotehničara, dva tehničara za hemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu i dvočlanog tima prve pomoći, a iz FUCZ timovi  za UES Busovača A, Mostar A i Sarajevo A, te Mašinski tim za uklanjanje ruševina. Posao je bio organiziran u dvije zone; zonu u kojoj su uklanjana eksplozivna sredstva razbacana na površini i zonu u kojoj su uklanjana eksplozivna sredstva zatrpana u srušenom magacinu-bunkeru.

Osoblje je bilo podijeljeno u mješovite timove pa su tehničari iz Češke Republike radili zajedno sa tehničarima iz Bosne i Hercegovine. Ovakvim načinom rada, koji je po mišljenju članova misije Češke Republike, “najbolji u cijeloj misiji”, međusobno su komunicirali, razmjenjivali znanja i iskustva, dijelili opremu, jedni drugima ukazivali na moguća poboljšanja vlastitih praksi i procedura.

Rezultat zajedničkog desetodnevnog rada Policije Češke Republike i FUCZ je 85.200 kvadratnih metara površine očišćene od razbacanih eksplozivnih sredstava, očišćen magacin-bunker sa kojeg je uklonjeno i pregledano (na prisustvo eksplozivnih sredstava) 710 kubnih metara građevinskog otpada. Ukupno je uklonjeno (po vrsti i količini) 19 protivpješadijskih mina PMR2A, 6 protivtenkovskih mina TMA4, 14 trenutno-fugasnih i 4 kumulativne granate 152 mm, 23 trenutno-fugasne granate 155 mm, 7 trenutno-fugasnih granata 122 mm, jedna trenutno-fugasna granata 105 mm, 5 trenutno-fugasnih i 2 pancirne granate 90 mm, 46 pancirnih, 16 trenutno-fugasnih, jedna kumulativna granata 76 mm, jedna trenutno-fugasna granata 75 mm, jedna tempirna granata 88 mm, 29 minobacačkih mina 60 mm, 4 minobacačke mine 82 mm i 7 minobacačkih mina 120 mm. Pronađeno je i, na propisan način, zbrinuto jedno zrno od osiromašenog urana kalibra 30 mm.

Saradnja timova FUCZ i OSPČV započela je na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Češke Republike i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, a biće nastavljena uzvratnom posjetom ekspertskog tima FUCZ Pirotehničkoj službi Policije Češke Republike krajem ovog mjeseca.