Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Općina Jablanica. Više od stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Općinske službe civilne zaštite Jablanica , Općinske profesionalne vatrogasne postrojbe, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, pripadnika Šumarstva sa područja Općine Jablanica, planinara i GSS-a, uspjeli su zaustaviti širenje požara u borovu šumu na platou Čvrsnice. Podršku u transportu učesnika na požarište pružile su Oružane snage BiH. Transport ljudstva, vode i opreme na šire područje Sljemena i Crepulje vršen je pomoću 3 helikoptera sa platoa Risovca. U blizini požarišta formirana su dva kampa iz kojih će se od ranih jutarnjih sati djelovati na požarnu liniju, što će znatno utjecati na efikasnije djelovanje u cilju zaustavljanja vatrenih linija prema platou Čvrsnice, za što je potrebno osigurati podršku OS BiH, radi dostave vode na požarište. Prema jutrošnjem izvješću požarište na Čvrsnici je puno dima. Akcija gašenja se nastavlja i danas sa snagama koje su i jučer djelovale. Noćas je bila aktivna jedna požarna linija koja je formirana od gornjih granica prema sredini padine u lanac, a imala je tendenciju kretanja u pravcu juga.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 07:15 do 21:30 sati, u Podveležju, na lokalitetu Ravnica, gdje je gorila trava i nisko rastinje,
 • od 11:30 do 12:15 sati, u naselju Orlac, gdje je gorila trava i nisko rastinje,
 • od 12:50 do 13:25 sati, u Južnom logoru, gdje je gorila trava i nisko rastinje,
 • od 14:35 do 21:00 sati, u Rabini, gdje je gorila trava i nisko rastinje,
 • od 22:15 do 03:40 sati, u Podveležju (Ravnice), gdje je gorila trava i nisko rastinje,
 • od 22:55 do 23:30 sati, u Bakinoj luci, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te
 • od 02:50 do 05:00 sati, na Gubavici, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Trenutno su vatrogasci na terenu na Gubavici i na Podveležju, gdje su ponovo izbili požari u jutarnjim satima.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:05 do 14:35 sati, u Počitelj Brdu, gdje je gorila trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 11:35 do 12:45 sati, u Čitluku, gdje je gorila travai nisko rastinje,
 • od 13:15 do 14:25 sati, u Vionici, gdje je gorila trava i nisko rastinje,
 • od 16:40 do 18:10 sati, u Paoči, gdje je gorila trava, smreka i nisko rastinje.
 • od 15:30 do 17:30 sati, na Tepčićima, gdje je gorila trava i nisko raslinje, te
 • od 19:40 do 22:00 sati, u Blizancima, gdje je gorila trava i nisko raslinje.

Općina Konjic. Požar između mjesta Ljesovina – planina „Viljak“ (točnije iznad sela Gornji Prijeslop) je  pod kontrolom, ali i dalje je aktivan. Prema informacijama lokalnog šumara sa terena stanje na požarištu je nepromijenjeno u odnosu na poslijepodnevne sate dana 20.07.2017. godine. Dežurna smjena PVP-e Konjic, u jutarnjim satima će izaći na teren kako bi pogasila klade koje su ostale da gore i bit će u pripravnosti u slučaju da vjetar ponovo rasplamsa vatru i dođe do ponovnog širenja požara.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju u vremenu od 19:45 do 23:15 sati, u mjestu Vitina, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, ima intervenciju u mjestu Podzavelim, juče od 09:20 sati, gdje gori nisko rastinje i hrastova šuma. Zbog nepristupačnog terena požar nije moguće gasiti. Nisu ugroženi stambeni i drugi objekti.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervencije na gašenju požara:

– od 07:36 do 11:25 sati, u mjestu Mujadžići, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je gasilo 5 vatrogasaca sa 2 vozila,

– od 13:25 do 14:05 sati, u mjestu Privilica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasila 2 vatrogasaca sa vozilom.

– od 15:20 do 16:40 sati, u mjestu Jasika, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

Primljena je dojava za požar na  travi i niskom rastinju, u mjestu Baljevac, aerodrom Željava, ali vatrogasci nisu intervenisali zbog miniranog terena.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:05 do 12:20 sati, u mjestu Kijevo, gdje je trava i nisko rastinje. Požar su ugasila 3 vatrogasaca sa vozilom,

– od 13:10 do 16:55 sati, u mjestu Mihaljevac, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila 3 vatrogasaca sa vozilom

– od 15:20 do 16:10 sati gorjela je šuma, požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom,

– od 17:45 do 20:30 sati, gorjela je šuma. Požar su gasila 4 vatrogasca sa vozilom,

– od 21:20 do 23:45 sati, gorjela je šuma. Požar su gasila 3 vatrogasca sa vozilom, te

– od 16:20 do 17:50 sati, u mjestu Demiševci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca sa vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervencije na gašenju požara:

– od 11:00 do 12:00 sati, u mjestu Perna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasila 4 vatrogasaca sa vozilom,

– od 14:20 do 20:00 sati, u mjestu Čojluk, gdje je gorjela šuma. Požar je gasilo 10 vatrogasaca sa 3 vozila.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju u vremenu od 16:05 do 17:30 sati, u mjestu Todorovska Slapnica, gdje je gorjela trava. Požar su gasila 2 vatrogasaca sa vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju u  mjestu Osoje, kojom prilikom je gorjelo sijeno i nisko rastinje. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u MZ-i Jablanica, gdje je zapaljeno oko 30 dunuma šume, isti je ugašen.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica, imala je intervenciju u firmi „Ugarak“ produkt. Požar je ugašen, a pričinjena je materijalna šteta.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica, imala je intervenciju na gašenju požara na suhoj livadskoj travi, koji se proširio na nisko rastinje i šumu iznad sela Ratkovići lokalitet Gradac, MZ-a Bogušići. Odmah po dojavi u 18,24 sati, dva vatrogasna vozila i šest vatrogasca izlaze na lice mjesta, provode akciju gašenja požara i isti pogasili u 22,10 sati. U akciji gašenja požara učestvovao je i jedan mještanin. Na licu mjesta su bila prisutna dva pripadnika MUP-a BPK-a Goražde.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVB Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, niskog rastinja u naselju Mihatovići. Požar je ugašen.

Općina Živinice. IVJ Đurđevik, imala je intervenciju na gašenju požara, niskog rastinja, površine 0,5 ha u naselju Šahići. Požar je ugašen

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju dana, 20.07.2017. godine u 10:07 sati, na gašenju zapaljenog dijela stana (kuhnje) u ul. Kranjčevićeva br.27., Općina Centar. U gašenju požara su učestvovalo dva vatrogasna vozila i devet vatrogasaca. Požar je ugašen u 10:55 sati. Pričinjena je manja materijalna šteta, a uzrok požara je bio zapaljena mikrovalna pećnica.

Pripadnici PVJ Kanatona Sarajevo će i toku današnjeg dana biti angažovani na gašenju požara na području Općine Jablanica.

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Dana 20.07.2017. godine u 12,45 sati, u mjestu Grkovci, došlo je do požara otvorenog prostora, gdje je gorila suha trava i nisko rastinje. Intervencijom DVD-a B.Grahovo, požar je ugašen.

Općina Drvar. Dana 20.07.2017. godine u 14,00 sati, u mjestu Kamenica, došlo je do požara otvorenog prostora, gdje je gorila suha trava i nisko rastinje. Požar pod kontrolom djelatnika Općinske službe civilne zaštite Drvar.

Dana 20.07.2017. godine u 15,10 sati, u mjestu Obljej, također u općini Drvar, došlo je do požara otvorenog prostora, gdje gori suha trava i nisko rastinje. Požar je pod kontrolom djelatnika Općinske službe civilne zaštite Drvar.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

A“ Tim FUCZ, boravi na području Unsko-sanskog kantona.

“B“ tim za deminiranje Tuzla, angažovan je kao ispomoć na gašenju požara u Jablanici.

Općina Kalesija

Nastavljen je proces deminiranja na zadatku Kalesija Grad-Olanovica 1D. Radove na deminiranju izvodi mašinski tim FUCZ.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic.                                                                                                                             

U 14:10 sati iz OC CZ Konjic pristigle su 3 prijave o postojanju NUS-a i to:

–  prijavljen pronalazak jedne granate u Donjem Polju, Industrijska zona Igman,

–  prijavljen pronalazak jedne ručne bombe, te

–  prijavljen pronalazak nekoliko ručnih bombi, u mjestu Bijela.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju da se na lokalitetu Bijelo Bučje, nalazi jedna granata.

O ovoj informaciji obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je informaciju od strane PS Novi Grad, da je naselju Buća  Potok, ul. Safeta Isovića br. 23., pronađeno pet ručnih bombi i nešto stare municije.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedena neeksplodirana ubojna sredstva uklonuti u narednom periodu.

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Dana 19.07.2017. godine, predstavnik Federalne uprave civilne zaštite i šef Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Jablanica, obišli su požarište na lokalitetu Čvrsnica, gdje su utvrdili da se požar širi u tri kraka. Pristup požarištima na dva lokaliteta je bio nemoguć dok je na jednom kraku bilo moguće pristupiti ljudstvom i tehnikom na način da helikopter OS BiH, ljudstvo i opremu za gašenje požara preuzme sa lokaliteta Blidinje do mjesta Crepulje, prema Velikom Šljemenu (bivše jezero koje je presušilo i sada je ledina cca 500 do 600 m2,  gdje se helikopter sigurno može spustiti sa ljudstvom i tehnikom), s tim što bi bilo potrebno na tom mjestu obezbjediti vodu za gašenje požara.

Kako bi se realizovale planirane aktivnosti na trećem kraku požarišta, Federalna uprava civilne zaštite uputila je 19.07.2017. godine, zahtjev za angažovanje tri helikoptera OS BiH, od toga dva helikoptera radi prevoženja ljudstva i opreme sa tehnikom za gašenje požara sa zbornog mjesta Blidinje na mjesto iskrcavanja Crepulje, odakle bi pokušali gasiti požar i praviti protivpožarne prosjeke, te treći helikopter za potrebe gašenja požara i dostave vode na mjesto Crepulja.

Dana 20.07.2017. godine, u aktivnosti je uključeno 100 uposlenika Federalne uprave civilne zaštite, 10 profesionalnih vatrogasaca iz Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, 6 vatrogasaca iz Jablanice, 5 pripadnika GSS i 5 radnika Šumarije.

U toku jučerašnjeg dana, završene su aktivnosti na izazivanju kontra-požara na lokaciji Velikog Šljemena, gdje se uspjelo odvojiti požarište od dijela planine platoa Čvrsnice, te je ista aktivnost izvršena i na lokalitetu Crepulja. U ovim aktivnostima učestvovalo je oko stotinu ljudi.

Pored izazivanja kontra-požara uklanjalo se nisko rastinje i na pojedinim mjestima, te vršilo prosijecanje šume, a u svu u cilju stavljanja požara pod kontrolu.

Na Crepuljama i Blidinju uspostavljeni su kampovi za smještaj angažovanog ljudstva na gašenju požara.

Na lokacijama Veliko Šljeme i Crepulje radilo se na odvajanju požarišta. Helikopteri nisu bili u mogućnosti gasiti požar zbog jakog vjetra.

Angažovano ljudstvo radilo je na očuvanju požarnih linija koje su zaistavljene jučer u jutarnjim satima, tako da će u narednim danima nastaviti sa aktivnostima do konačnog stavljanja požara pod kontrolu.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog očekivanih ekstremno visokih temperatura izdao je Žuto upozorenje za HNK, Kanton Sarajevo i Kanton 10, a za područje Krajine i Sjeverne Bosne Narandžasti  meteoalarm.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE