Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je četiri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 15:25 do 16:25 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 20:10 do 21:10 sati, na Bišću polju, gdje je gorjela trava,

– od 20:50 do 00:00 sati, u Pasjaku, u kojem je gorio kamion, te

– od 23:00 do 00:00 sati, u Titovoj ulici, u kojem je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara  od 18:00 do 18:30 sati, u Međugorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je dvije intervenciju na gašenju

požara, i to:

– od 21:00 do 22:40 sati, u Višićima, gdje je gorjela trska i rastinje,

– od 21:25 do 22:05 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu, na putu M-17, kod naselja Pehare. Pričinjena je materijalna šteta. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju u naseljenom mjestu Bobare, kojom prilikom je gorio otpadni materijal na lageru. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 19:40 sati, na Plantaži, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je gasilo 5 vatrogasaca sa 2 vozila. Opožareno je cca 1 ha površine.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:10 do 20:30 sati, gdje su 2 vatrogasca s jednim vozilom, gasili požar oko putnog pravca Vir-Zavelim, gdje je gorjelo odlagalište otpada. Požar se zatim proširio na oko 5000 m2 šume.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:45 do 12:00 sati, gdje su 2 vatrogasca s jednim vozilom, gasili požar gdje je gorjela trava, u području Vrilo. Opožareno je cca 1000 m2 površine, te

– od 14:30 do 16:00 sati, gdje su 2 vatrogasca s jednim vozilom, gasili požar trave i niskog rastinja, u Drinovcima, na površini od cca 1500 m2 površine.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije, i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenih automobila, jednu intervenciju na gašenju otpada i jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 01.07.2019. do 07.07.2019. godine, ukupno je na području Kantona Sarajevo prijavljeno 57 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi od toga: jedan encephalitis (upala mozga), 17 enterocolitis ac. (enterokolitis), 11 herpes zoster (šindre), jedan meningitis (upala moždanih ovojnica), osam morbilli (ospice, krzamak), pet nosocomial infections (bolničke infekcije), pet scabies (svrab, šuga), jedan scarlatina (šarlah), jedan tbc (tuberkuloza) i sedam toxiinfectio al. (trovanje hranom).

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Stanovnici koji se snabdijevaju pitkom vodom sa izvorišta „Kruščica“, ostali su bez iste. Do prekida je došlo zbog kvara na glavnoj vodovodnoj cijevi, u naslju Vrbanja.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina: Fojnica, Ilijaš, Gračanica, Centar (Sarajevo) i grada Gradačca, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) izvršili su uklanjanje 10 eksplozivnih sredstava, od čega: 87 komada municije kalibra 7.62mm, 18 komada municije kalibra 7.9mm i 4 okvira za automatsku pušku.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE