Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.07.2019. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres, dana 16.07.2019. godine, u 02:49 sati, na području Stoca. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3,3 stepena Richtera, a intenzitet u epicentru bio je IV stepena Merkalijeve skale.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara

od 19:05 do 20:00 sati, u Salakovcu, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 09:50 do 11:25 sati, u naselju Bašaga, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 19:50 do 21:00 sati, kod brane, u Čitlučkom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.
  • od 22:15 do 23:35 sati, u Međugorju, pod brdom Križevac, gdje je gorjela smreka, trava, nisko rastinje i otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 09:10 do 09:30 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara

od 15:01 do 17:40 sati, u selu Petrovići, gdje je  gorio stog sijena (oko 1000 kg).

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara

od 20:40 do 21:30 sati, u Vidovom polju, gdje je gorjela trava(0,1 ha), u dvorištu porodične kuće.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara od 22:30 do 23:30 sati, u mjestu Ledinac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na površini od oko 1000 m2. Intervenisala su dva vatrogasca s vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog putničkog motornog vozila.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog putničkog motornog vozila,  u naselju Stjepan Polje. Požar je ugašen.

 

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara na auto otpadu „Kod Bake“, u naselju Ormanica. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije 

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg jučer u 14:00 sati, zaprimila je  poziv za angažman u mjestu Dobrkovići, gdje je prilikom sječe šume smrtno stradala jedna osoba. Na intervenciji su izašla 4 vatrogasca u 14:05 sati, ali je zatražena i pomoć GSS-a (Široki Brijeg) koji su sa 7 članova odmah izašli na teren, kada su zajedno sa vatrogascima izvršili transport stradale osobe.

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIĆNE I VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Stanovnici koji se snabdijevaju pitkom vodom sa izvorišta „Kruščica“, ostali su bez iste. Do prekida je došlo zbog kvara na glavnoj vodovodnoj cijevi, u naslju Vrbanja.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na 11 lokacija na području općina Bugojno, Hadžići, Stari Grad (Sarajevo), Gornji Vakuf, Centar (Sarajevo), te gradova Goražde, Zenica i Mostar, timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 11 eksplozivnih sredstava, 340 komada bojevih metaka, 70 komada municije kalibra 7.62 mm i 16 komada vježbovnih ručnih bombi.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE