Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju u vremenu od 15:15 do 15:35 sati, u Klepcima, gdje je gorjelo rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju u mjestu Jelah, gdje je gorjelo privatno skladište za odlaganje kokošijeg otpada. Pričinjena je materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U gradu Bihaću, stavljena je van snage preporuka, da se voda sa svih izvorišta, kojim upravlja JP „Vodovod“ Bihać, prije upotrebe za piće prokuhava ili koristi flaširana voda, osim na punktovima Klokot, Ozimice II i naselja Žegar, gdje je potrebno izvršiti preventivno prokuhavanje vode, prije upotrebe vode za piće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

– Tim „A“ Tuzla/FUCZ-e, za uklanjanje NUS-a, vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a, na području općine Doboj istok.

– Tim „B“ za deminiranje FUCZ-e/KUCZ-e Tuzla, obavljao je poslove na pripremama za predstojeću NATO vježbu.

– Mašinski tim FUCZ-e,  nastavio je proces deminiranja na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“, na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 15.09.2017.god. u 18:15 sati,  pristigla je prijava za NUS-a ( granata 84 mm) od strane Službe za CZ i Vatrogastvo Konjic. NUS se nalazi u mjestu Borašnica. Prijava je po prijemu proslijeđena vođi  Tima Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona zbog mogućeg grmljavinskog nevremena.

Za dan 17.09.2017 godine, Narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine, osim krajnjeg sjevera Bosne, za vremenski interval od 04:00 do 17:00 sati, zbog jakog vjetra južnog smjera, sa mogućim udarima između 60 i 80 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE