Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju od 12:00 do 12:35 sati, u Prebilovcima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada  Tuzla  imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Slavinovići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Caparde. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine cca 2 duluma u naselju Gornje Dubrave, zaseok Begići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara pomoćnog objekta (štala) u mjestu Gornja Vratnica. Na gašenju ovog požara učestvovalo 7 vatrogasaca sa 3 vozila. Požar ugašen. Na objektu je pričinjena veća materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je osam manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju zapaljene šupe, jedna na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije tehničke i jedna na gašenju zapaljenog otpada.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana 16.09.2017.godine, u 18:30 sati, na lokalitetu Radikova (Trepale), MZ Devetak, općina Lukavac, dva  lica su prilikom sječe šume aktivirala minu. Tom prilikom smrtno je stradalo jedno lice (NN), dok je drugo lice (BE) zadobilo tjelesne povrede i uspjelo je da se izvuče te je prebačeno na UKC Tuzla. Policija se  nalazi na obezbjeđenju lokacije nekoliko stotina metara od mjesta događaja zbog sigurnosnih razloga. O događaju su obavješteni OSCZ Lukavac, PU Lukavac, stručni savjetnik za NUS KUCZ Tuzla Pejić Benedin i VD direktor KUCZ Tuzla Pelemiš Dragan.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti i Narandžasti meteoalarm za područje: Kantona 10, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona,Hercegovačkoneretvanskog kantona i Tuzlanskog kantona zbog mogućeg grmljavinskog nevremena praćeno jakim do olujnim udarima vjetra kao i intenzivnijim padavinama. U pojedinim dijelovima moguća je i pojava grada.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE