Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 199,16 m.n.m..Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,7 m3/s.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju u vremenu od 15:10 do 15:40 sati, na poligonu gdje je gorjela trava.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju u 14:20 sati, gdje je gorila kuća, u ulici Mala Broda 68. Na licu mjesta su bili prisutni pripadnici MUP-a ZDK i ekipe Hitne pomoći. Povrijeđena je starija osoba K.R. (87) iz Zenice. Nakon pružanja prve pomoći u14:40 sati u odjel Urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica ista je primljena sa životno ugrožavajućim povredama u vidu opekotina lica, glave i dišnog puta. Nakon obrade u odjelu Urgentne medicine, u konsultaciji sa plastičnim hirurgom i po preporuci, transportovana je u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od strane policijske stanice Sjever-Mostar, Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju NUS-a, radi se o tromblonu-1 kom., koji je pronađen u blizini autobusne stanice u Donjoj Grabovici.

Općina Konjic. Od strane općinske službe civilne zaštite Konjic, pristigla je prijava,da je u njihovom magacinu uskladišteno 3 komada ručnih bombi i veća količina municije koje je potrebno izmjestiti i uništiti.

Prijave su proslijeđene timu Mostar „A“  i  Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

„B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je proces deminiranja na zadatku Čelićka rijeka na području općine Čelić.

Srednjobosanski kanton

Od strane općinske službe civilne zaštite Travnik, Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je informaciju o postojanju nepoznatog  NUS-a, na lokalitetu Varošluk.

O primljenoj informaciji obaviješten je ”A” Tima Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE