Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.03.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 09.03.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, registrirani su novi slučajevi zaraženih  sa Covid-19 dok je aktivno zaraženih 7 698 osobe.

Posavski kanton

 Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 3936 osoba, od kojih je 951 pozitivno  (866 osoba je izliječena, 62 osobe umrlo), a trenutno je aktivno 22 osoba.

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

 Dana 09.03.2021.godine. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 38 osoba, a prema rezultatima testiranja jedan uzorak je pozitivna.

Zaključno sa 09.03.2021.godine, na područu BPK je 32 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1067 osoba, a 47 osoba je preminulo (42 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

 Kanton 10

 Na području kantona prethodnog dana testirano je 112 osoba na COVID-19, od čega su 23 osobe pozitivne.

POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

 Grad Cazin.  Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Nuhići i Memići, gdje je gorjela šuma, te jednu intervenciju na gašenju požara u mjetu Ostrožac, gdje je gorjela trava.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u mjestu Bojančić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, požar su gasila  četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velelika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Kumarice i Ponikve, gdje je gorjela trava. 

Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara krovne konstrukcije na objektu Almy d.o.o. Zenica i jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila u blizini nadvožnjaka Drivuša – Gorica.

 Srednjobosanski kanton

 Općina Travnik.  Teritorijalna vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u  mjestu Putićevo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 Općina Jajce. Teritorijalna vatrogasna jedinica Jajce imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kineski zid, gdje je gorio dimnjak stambene zgrade. Požar je ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara,  od  10:55 do 15:10 sati, u Gornjoj Drežnici, gdje je gorjela šuma.

 Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor – Rama imala je intervenciju na gašenju požara od Od 10:00 do 12:00 sati, gorilo nisko raslinje u Poniru od 10:00 do 12:00 sati, u Poniru, gdje je gorjelo nisko raslinje.

Tuzlanski kanton

 Općina Banovići.  Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara, zapaljene naslage uglja ispod transportne trake za dopremu uglja u naselju Čubrić i požar trave i niskog rastinja u naselju Pribitkovići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju G.Lohinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije na gašenju požara: nisko rastinje u naseljima Đape u kojima je od posljedica udisanja dima smrtno stradala starija ženska osoba i u naselju Mandići gdje je usljed opekotina starija muška osoba dobila teže tjelesne ozljede, te gašenje dimnjaka na privatnom stambenom objektu u naselju Mandići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u ul. 1 Maj u Živinicama. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zapadno-hercegovački kanton

 Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Vranić, gdje je gorjela hrastova šuma i nisko rastinje. Opožarena je površina cca 5.000 m².

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 4 manje intervencije (dvije na gašenju dimnjaka, jednu na gašenju stuba električne energije i jednu tehničku na zgarištu požarišta).

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 09.03.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver BKC, Bukinje Živinice i Lukavac, dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Ključ,Donji Vakuf,Hadžići – Sarajevo i grada Čapljina timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava.

                

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR