Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.06.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Uslijed olujnog nevremena i jakog pljuska kiše, došlo je do formiranja bujičnih potoka koji su poplavili dva stambena objekta u naselju Potpeć.

Grad Tuzla. Uslijed olujnog nevremena i jakog pljuska, došlo je do formiranja bujičnih potoka i porasta vodostaja rijeke Jale. Na većem dijelu grada Tuzle, a posebno u naselju  Gornja Tuzla, bujični potoci i rijeka Jala su onemogućili saobraćaj na lokalnim komunikacijama u naselju.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je pet tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta, koja se pojavila usljed jakog nevremena koje je zahvatilo Bihać.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Žepački vatrogasci intervenisali su u naselju Ljubna gdje je, usljed udara groma u porodičnu kuću, došlo do požara na krovnoj konstrukciji. Pričinjena je materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih lica.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju električnih instalacija u privatnom stambenom objektu u naselju Brgule. Požar je lokaliziran i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim je imala  intervenciju od 21:30 do 22:50 sati u mjestu Stari Grad, gdje je gorjela porodična kuća. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Uzrok požara je dimnjak, povrijeđenih nije bilo.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ulici Branka Ćopića, gdje je gorio kabl u trafostanici.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 19:35 do 20:15 sati na Brkanovu brdu, gorjelo nisko rastinje,

– od 21:00 do 21:30 sati u Liska ulici, gorjelo drvo,

– od 03:30 do 03:55 sati na Trgu Hrvatskih velikana, gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:10 do 12:20 sati u Svitavi, gorjelo smeće,

– od 16:05 do 16:45 sati na Domanovićima, gorjela trava uz prometnicu,

– od 13:35 do 14:40 sati u kanjonu rijeke Bregave, gorjelo smeće, trava i nisko rastinje,

– od 15:10 do 16:25 sati u Gabela polju, gorjelo smeće, trava i rastinje.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Dana 02.06.2017. godine, u sklopu akcije „Brzi odgovor“, „B“ tim za deminiranje Tuzla je izašao na lokalitet Kovačica – Gajići gdje je dana 01.06.2017. godine došlo do aktiviranja nepoznatog NUS-a u obilježenom minskom polju, uslijed ulaska krave koja je tom prilikom stradala. U akciji su učestvovali predstavnici Regionalnog ureda BH MAC-a Tuzla i civilnih struktura lokalne vlasti. Sve dalje aktivnosti preuzeo je BH MAC.

„A“ tim radio na zadacima uništavanje NUS-a  na području općina Banovići i Kladanj.

“B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je proces deminiranja na zadatku na području općine Banovići.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od Policijske stanice Mostar Sjever, da je pored makadamskog puta na lokalitetu Lišana pronađen nepoznati NUS.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog jakog nevremena, koje je zahvatilo grad Bihać, bilo je više kraćih prekida u snabdijevanju el.energijom. Zbog kvara na trafostanici Križ od 18,15 do 21,50 sati bio je u prekidu 10 kV dalekovod za Križ.

METEOALARAM

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine. Očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE