Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.02.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Još uvjek je aktivan veliki šumski požar lokalitetu Mladoševića – sliv rijeke Borovica, odjel šume 49 u blizini ratnog puta Milankovića. Teren je nepristupačan za mehamizaciju što otežava gašenje. Jučer je putem Federalnog operativnog centra upućen Zahtjev Ministarstvu sigurnosti za angažman helikoptera Oružanih snaga koji je odobren. Djelovanje helikoptera na gašenju požara se očekuje u toku današnjeg dana.

Požar na brdu Bratilo i Vučinići stavljen pod kontrolu i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije gašenja  požara niskog rastinja manje do srednje veličine na lokalitetima: naselje Mramor, Donja Dragunja i Kolimer. Požari su stavljeni pod kontrolu i ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živiniceimala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– naselje Bašigovci, opožareno 0,5 ha niskog rastinja,

– u gradu Živinice, opožareno 3 duluma,

– naselje Barice, opožareno 5 duluma šume i niskog rastinja,

– aerodrom Dubraver, opožareno 0,5 ha niskog rastinja,

– naselje Gornja Lukavica, opožareno 10 ha šume.

Svi požari uspješno su stavljeni pod kontrolu i ugašeni.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to: dva puta u naselju Previle, gdje je gorjela šuma na manjoj površini, te po jedanu intervenciju u naseljima Špionica i Seona gdje je gorjelo nisko rastinje

Požari su stavljeni pod kontrolu i ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je četiri intervencija na gašenju požara niskog rastinja u mjestima: Babice, Bistarac, Dobošnica i Kuljani. Požari ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donji Rainci, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica Banovići imala je dvije  intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i šume na lokalitetu Banovići Selo i Treštenica, te jednu intervenciju  na lokalitetu Banovići Selo gdje je  gorio  dimnjak.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:25 do 20:05 sati u mjestu Dubrava, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– od 18:28 do 22:30 sati u mjestu Ćehići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 18:30 do 20:35 sati u mjestu Velići, gdje je gorjela šuma,

– od 21:30 do 00:45 sati, u mjestu Šturlići-Orahovac, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 13:40-16:30 sati u mjestu Pištaline, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:40 do 19:00 sati u mjestu Skucani Vakuf, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 18:45 do 20:40 sati u mjestu Modra, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 19:00 do 20:30 sati u mjestu Kreštići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 20:40 do 21:45 sati u mjestu Dabar, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 19:30 sati, u mjestu Vođenica, gdje je gorjela trava.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 14:13-15:25 sati u mjestu Šmrekovac, gdje je gorjela šuma,

– od 20:06 do 20:40 sati u mjestu Mala Kladuša, gdje je gorjela šuma i trava,

– od 20:45 do 21:40 sati, u mjestu Šumatac, gdje je gorjela trava,

– od 21:09 do 21:35 sati u mjestu Trnovi, gdje je gorio dimnjak,

– od 21:45 do 23:00 sati u mjestu Vrnogračka Slapnica, gdje je gorjela trava.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 22:50 do 02:30 sati, na lokalitetu Donji i Gornji Polići, gdje je u blizini naselja gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 10 hektara. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom i naprtnjačama stambeni i drugi  objekti su odbranjeni.

Općina Grude. Vatrogasna jednica općine Grude imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:30 do 15:30 sati, na lokalitetu Višnjica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko tri duluma. Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– od 15:40 do 17:00 sati, na lokalitetu Ledinac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1,5 hektara. Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je intervenciju na gašenju požara u industrijskoj zoni Orašje,  gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je stavljen pod kontrolu, bez neke veće materijalne štete.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je pet intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima: Šušanj, Hece, Klopče, Perin Han i Vraca. Požari ugašeni.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglajimala je intervenciju na gašenju požara u ulici Aleja ljiljana, gdje je gorio kontejner sa otpadnim materijalom. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Mile, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče  imala je dvije  intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima Vrbica i Gornji Lug. Požari ugašeni.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je tri intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima Gornji Kovači, Vozuća i na 3km uz rijeku Gostović, te jednu intervenciju na gašenju otpadnog materijala u kontejneru u ulici Dr. Pinkasa Bandta. Požari ugašeni.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je pet intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima Veliko Čajno, Prijeko, Kula Banjer i ulici Rašidovića dva puta, te jednu intervenciju na gašenju otpadnog materijala u kontejneru u ulici Šahinovića. Požari ugašeni.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:30 do 12:55 sati, u Ul. Nikole Šubića Zrinskog gorio otpad,

– od 14:10 do 15:20 sati, u Pijescima gorjela trava i nisko rastinje,

– od 23:20 do 23:40 sati, kod bivše „Fabrike duhana“ gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je šest  intervencija na gašenju požara, i to:

– od 14:10 do 14:45 sati, u Čeljevu gorjelo rastinje  i trava,

– od 15:10 do 15:30 sati, u blizini Željezničke stanice gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:50 do 17:15 sati, u Klepcima gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:35 do 18:30 sati, u Bivolju Brdu gorjelo smeće i trava,

– od 21:15 do 21:40 sati, u Gabeli gorjela trava i nisko rastinje,

– od 21:45 do 22:30 sati, u Čeljevu gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:10 do 22:25 sati, u ulici Varda, gdje je gorio dimnjak.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je osam manjih intervencija na gašenju požara, i to:  pet na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju manjeg požara u stambenom objektu.

Tehničke intervencije

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je od 11:33 do 11:50 sati tehničku intervenciju na otvaranju ulaznih vrata od zgrade u Prijedorskoj ulici.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 23:15 do 23:40 sati tehničku intervenciju na uklanjanju stabla sa sporednog kolnika u Strugama.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Zbog kvara na trafo stanici, bez napajanja električnom energijom ostalo je Donje Selo. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati iznosio je  u Mostaru 65, što je znak umjerene kvalitete zraka, a na Ivan Sedlu 14, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

METEOALARM: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područja cijele BiH zbog očekivanih udara vjetra južnog smjera brzine od 50 – 70 km/h, na planinama i visoravnima do 90 km/h, kao i padavina na području Hercegovine i jugozapadu Bosne, gdje se prognozirana količina akumuliranih padavina uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom.

OBAVIJEST O MOGUĆIM BUJICAMA I KLIZIŠTIMA

Prema meteorološkoj prognozi tokom vikenda se na području slivova Neretve i Cetine  očekuju obilne padavine, lokalno jakog intenziteta, tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Očekivani početak događaja: 10./11. 02. 2024. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 11.  02.  2024. godine

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR

0 odgovora

Ostavi komentar

Želiš se pridružiti razgovoru?
Napiši nešto!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *