Na poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) Lapov dol, kod Konjica, uništena aviobomba nedavno pronađena u sarajevskom naselju Buča Potok

Danas (11.12.2015. godine) u 9,30 sati uspješno je završena operacija transporta i uništenja neeksplodirane avionske bombe koja je počela jutros u 04.00 sata.

Djelujući prema ranije sačinjenom operativnom planu, uz podršku MUP-a Kantona Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, PU Konjic, te JP Autoceste Federacije BiH, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su, u planiranom roku, bombu transportovali van naseljenih mjesta na poligon Lapov dol, na planini Bjelašnici, u općini Konjic, i uništili je bez ikakvih posljedica kakve je ovo sredstvo moglo izazvati.

Ova aviobomba, engleske proizvodnje, iz Drugog svjetskog rata, teška blizu 250 kilograma sa 100 kilograma eksploziva, prije deset dana pronađena je u sarajevskom naselju Buča Potok i odmah transportovana na lokaciju za privremeno odlaganje NUS-a.

{loadposition 2015-12-11}

Federalna uprava civilne zaštite se zahvaljuje svim institucijama koje su pružile podršku operaciji, te stanovnicima općina Novi Grad, Vogošća, Ilidža, Hadžići i Konjic na poštivanju sigurnosnih mjera čime su doprinijeli sigurnom i uspješnom izvršenju ovog složenog zadatka.