Dopuna sažetka redovnog izvještaja o uništenju avio bombe,na dan 11.12.2015.godine, do 21:30 sati

Federalna uprava civilne zaštite – podrobnija informacija vezano za izmještanje i uništenje avio bombe iz Drugog svjetskog rata

Na poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava Lapov dol, kod Konjica, uništena je avio bomba nedavno pronađena u sarajevskom naselju Buča Potok.

Danas 11.12.2015.godine, u 09,30 sati, uspješno je završena operacija transporta i uništenja neeksplodirane avio bombe koja je počela jutros u 04.00 sati.

Djelujući prema ranije sačinjenom operativnom planu, uz podršku MUP-a Kantona Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, Policijske uprave Konjic, te Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su, u planiranom roku, bombu transportovali van naseljenih mjesta na poligon Lapov dol, na planini Bjelašnici, u općini Konjic, i uništili avio bombu bez posljedica po ljude i materijalna dobra, koje je ovo sredstvo moglo izazvati.

Ova avio bomba, engleske je proizvodnje, iz Drugog svjetskog rata, teška blizu 250 kilograma sa 100 kilograma eksploziva, prije deset dana pronađena je u sarajevskom naselju Buča Potok i odmah transportovana na lokaciju za privremeno odlaganje NUS-a.

Federalna uprava civilne zaštite se zahvaljuje svim institucijama koje su pružile podršku operaciji, te stanovnicima općina Novi Grad, Vogošća, Ilidža, Hadžići i Konjic, na poštivanju sigurnosnih mjera čime su uveliko doprinijeli sigurnom i uspješnom izvršenju ovog složenog zadatka.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE