Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.12.2015. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar:

– Od 14:10 do 14:35 sati na Bijelom Brijegu gorila šuma, požar ugašen,

– od 23:47 do 03:00 sati u Krpićevoj ulici gorila kuća, povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena materijalna šteta koja će se utvrditi nakon uviđaja, uzrok požara nije poznat.

Općina Čapljina. Dana 11.12.2015. godine, u 16:23 primljena dojava o požaru na poslovnom objektu firme „HG TRADE“ na adresi Zgoni u općini Čapljini. PVJ-a je intervenisala sa 3 vozila i 7 vatrogasaca, požar ugašen u 17:40 sati.

SAOBRAĆAJNI UDES

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Dana 12.12.2015. godine, u 01:35 sati dogodila se prometne nezgoda sa smrtno stradalim licima i materijalnom štetom na dijelu magistralnog puta M-17, u mjestu Paprasko, općina Jablanica. U nezgodi su učestvovali Anadin Mehić/1988/ Ostrožac,općina Jablanica sa PMV „VW Golf II“ i Samir Kadrić/1981/ Sarajevo sa TMV „Mercedes“. Od posljedica udesa smrtno su stradali saputnici iz vozila „Golf“, Faruk Pehilj /1986/ Ostrožac, općina Jablanica i Emir Teletović/1989/ Glodnica općina Jablanica. Teške tjelesne povrede zadobili su vozač Anadin Mehić, te saputnici u njegovom vozilu Anes Mehić/1990/ Ostrožac, Semir Memić/1988/ Ostrožac, dok je lakše tjelesne povrede zadobio i saputnik Amir Husrep/1997/ Ostrožac. Isti su nakon udesa vozilom HMP preveženi u Dom Zdravlja Jablanica gdje im je pružena hitna medicinska pomoć, a potom prebačeni na dalju hospitalizaciju u bolnicu Južni Logor u Mostaru.

U nezgodi su oštećena i 2 vozila „Golf II“ parkirana na proširenju puta.

Nakon udesa došlo je do totalne obustave saobraćaja za sve kategorije vozila, koja je trajala od 01:40 do 04:45 sati, kada su okončane uviđajne radnje.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Zbog saobraćajne nezgode na magistralnom putu M-5 Travnik-Vitez, kod mjesta Dolac na Lašvi općina Travnik, potpuno je u prekidu odvijanje saobraćaja. U toku je obavljanje policijskog uviđaja a saobraćaj se odvija alternativnim pravcima.  

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI I ŽIVOTINJA

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grude. Na osnovu informacije od dežurnog veterinara veterinarske postaje

Grude i zavoda za javno zdravstvo Mostar, zaprimljena je pismena potvrda da su četiri osobe sa Drinovačkog Brda hospitalizirane u KBC-u Mostar oboljeli od kju groznice. Navedene osobe bile su u kontaktu sa ovcama, stado ovaca je u karanteni pod nadzorom veterinara a u ponedjeljak je predviđeno vađenje uzoraka krvi kod ovaca i slanje iste na detaljnu analizu a ovisno o rezultatu poduzeti će se daljnje aktivnosti.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 12.12.2015. godineu 09:05 sati, zaprimljena je prijava NUS-a od strane Uprave policije,odjel PEZ-a (protiv-eksplozivna zaštita). NUS (više komada) se nalazi u MUP-a HNŽ-e.

Obaviješten vođa tima Mostar „A“ i Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je jednu informaciju o pronalasku NUS-a, dana 11.12.2015. godine u 14:05 sati od strane CZ Ilijaš, prijavljena jedna ručna bomba, u krugu preduzeća „Tranzitexport“.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILN