Iz Save uspješno izvađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 250 kilograma

Ovu složenu operaciju izveli su ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke s kojima FUCZ već godinama uspješno sarađuje na uklanjanju NUS-a iz vodotokova u BiH, a uz podršku deminerskih i ronilačkih timova FUCZ i Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS). Ovim aktivnostima je prethodilo potpisivanje memoranduma o razumijevanju o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, između BiH i Češke, a odnosi se na podvodno deminiranje, što je od izuzetne važnosti za BiH jer do sada nije imala osposobljene snage za ove zahtjevne aktivnosti.

Aviobomba, koja se nalazila na dubini od tri metra ispod mosta na rijeci Savi u općini Bosanski Brod, danas (9. avgust) je uspješno izvađena.
Ovu složenu operaciju izveli su ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke s kojima Ministarstvo sigurnosti BiH uspješno sarađuje na uklanjanju NUS-a iz vodotokova, auz podršku deminerskih i ronilačkih timova Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS).
Prethodno je ekspertni tim FUCZ, na čelu sa Seadom Vranom, koji je bio na terenu sedam dana, između ostalog, učestvovao i u identifikaciji bombe i svim aktivnostima koje su prethodile, pa je utvrđeno da se radi o bombi iz Drugog svjetskog rata, od 250 kilograma s nekih stotinjak kilograma eksploziva, vrlo velike ubojne i razorne moći. Sve ove aktivnosti rađene su u saradnji sa pripadnicima RUCZ i roniocima MUP-a Republike Češke.
Zbog sigurnosnih razloga od 11 do 13 sati, odnosno do završetka predviđenih aktivnosti, bilo je zabranjeno kretanje u prečniku od 200 metara od lokacije bombe, što je obuhvatalo i granični prijelaz i most između Bosanskog Broda i Slavonskog Broda.
Realizacija i ove složene operacije je, između ostalog, rezultat dugogodišnje saradnje FCUZ i tima Specijalne policije Republike Češke. Pripadnici FUCZ se šalju na obuku u Češku, a češki ronioci dolaze u BiH na obuku, ali i čišćenje bh. rijeka. Do sada je u okviru saradnje specijalne jedinice MUP-a Republike Češke i FUCZ očišćeno korito Save na području Odžaka, Orašja i Brčkog, dio korita rijeka Une i Sane i Crno jezero u USK, gdje je pronađen veliki broj neeksplodiranih ubojitih sredstava, dok je posebno značajno uništavanje dvije avio bombe kod Brčkog. Ove godine planirane su četiri misije u Republici Češkoj i Bosni i Hercegovini, a slijedi čišćenje korita Drine kod Goražda.
Ovim aktivnostima je prethodilo potpisivanje memoranduma o razumijevanju o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, između BiH i Češke, a odnosi se na podvodno deminiranje, što je od izuzetne važnosti za BiH jer do sada nije imala osposobljene snage za ove zahtjevne aktivnosti.