Timovi FUCZ u potrazi za nestalim turskim državljanima u rijeci Savi na području Odžaka

Mješoviti tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, 28. decembra 2022. godine uključio se u potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili. Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija, te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save. Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 km. Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 km u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 km. U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom  Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske. FUCZ, osim što je uključena u potragu, pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a  ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu. Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save

 

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) već sedam dana tragaju za pet nestalih turskih državljana. Ova akcija FUCZ uslijedila je nakon zahtjeva Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Posavskog kantona za angažovanjem tima FUCZ za spašavanje na vodi i pod vodom.

Mješoviti tim FUCZ, sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, 28. decembra 2022. godine uključio se u potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili.

Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija o nestanku turskih državljana, te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save. Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do mjesta Brusnica Mala u dužini od 18 kilometara. Pregledana je i desna obala rijeke Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 kilometara u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 kilometara.

U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom  Republičke uprave civilne zaštite RS koji je pretražio područje uz obalu rijeke Save uzvodno od Distrikta Brčko u dužini od 20 km koje se nalazi u Republici Srpskoj.

U potragu za nestalim turskim državljanima na Savi kod Svilaja uključile su se i službe iz  Republike Hrvatske, tačnije pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege) i pripadnici policije.

Posredstvom Ministarstva sigurnosti BiH FUCZ je obaviještena o dolasku spasilačkog tima AFAD-a iz Republike Turske koji se nakon dolaska 30. decembra 2022. godine istog dana uključio u potragu za nestalim turskim državljanima. Istog dana u Odžaku je održan koordinacijski sastanak kojeg je iniciralo Ministarstvo sigurnosti BiH s ciljem daljih zajedničkih aktivnosti potrage za nestalim državljanima Republike Turske. Sastanku su prisustvovali predstavnici AFAD-a, GP BiH, FUCZ-e FBiH, RUCZ-e RS-e, Odjel za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, KUCZ-e Posavskog kantona, Službe CZ općine Odžak, predstavnici PU Odžak te Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, GP Republike Hrvatske i predstavnik PU Slavonski Brod.

Koordinirana akcija pretraživanja rijeke Save i njenih obala, u koju se uključio i spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske, koji će u potrazi koristiti i sonar za podvodno pretraživanje, nastavit će se i narednih dana u skladu sa operativnim procedurama i stanja na terenu.

Osim što je uključena u potragu, FUCZ pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a  ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu.

Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.