Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 03./04.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 03.01.2023. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 03.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod jedne osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 03.01.2023. godine, na području BPK Goražde jedna osoba je aktivno zaražena na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane su 10992 osobe, od kojih je 5759 pozitivno  (5591 osoba je izliječena, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

 

POŽARI

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara jutros, od 06:40 do 08:20 sati, u Gornjim Radišićima, gdje je gorjela porodična kuća. Zbog neispravne električne grijalice izbio je požar u kuhinji i jednom dijelu hodnika. U kući se nalazila starija ženska osoba koju su vatrogasci uspjeli izvesti na sigurno mjesto. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila. Osim vatrogasaca na mjestu događaja bili su djelatnici

Elektrodistribucije i vozilo hitne pomoći Doma zdravlja Ljubuški.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik  imala je intervenciju na gašenju požara na platou Babanovac, Vlašić, gdje je gorjela vikendica. U požaru je izgorjelo potkrovlje, krov i dio prizemlja. Uzrok požara je nepoznat. U akciji gašenja učestvovali su i pripadnici DVD „Bruneji“.

Općina Jajce. Na području općine Jajce registrovana su dva požara u kojim su gorjeli kontejneri.

Općina Busovača. Na području općine Busovača registrovana su dva požara u naselju Kaćuni: u jednom je gorio konterner, a u drugom objekat briketare i štala.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:38 do 14:40 sati, u Pologu gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:30 do 16:10 sati, na Bulevaru gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 14:55 do 17:30 sati na Risovcu, gdje je gorio dimnjak u vikendici.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dobošnica, gdje je gorio privatni stambeni objekat. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara, i to: gašenje smeća u kontejneru i gašenje starih automobilskih guma na otvorenom prostoru.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 09:00 do 11:00 sati,  uklanjanje stare cigle na zgradi pokraj mosta Dr. Franje Tuđmana,

– od 11:20 do 12:10 sati, uklanjanje ostataka stare kuće u Čeljevu, koji su ugrožavali sigurnost prolaznika,

– od 13:00 do 13:50 sati,  sanacija dimnjaka na obiteljskoj kući na Modriču.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju od 02:09 do 02:50 sati na staroj cesti, gdje su vršili izvlačenje povrijeđenih u saobraćajnoj nesreći.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri tehničke intervencije, i to: dvije asistencije medicinskim ekipama nakon saobraćajnih udesa i otvaranje zaglavljenih vrata stana.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Uslijed značajnog rasta koncentracija zagađujućih PM 10 čestica, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je, dana 03.01.2023. godine, nakon prijedloga Stručnog tijela, proglasilo epizodu “Upozorenje” za područja općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar, Ilidža, Vogošća i Ilijaš dok je za područje općine Hadžići proglašena epizoda „Pripravnost“, uz primjenu interventnih mjera.

Proglašenje epizode  „Upozorenje“ za područja navedenih općina, podrazumijeva da su u tim zonama  na snazi ujedno i mjere  iz epizode „Pripravnost“.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 03.01.2023. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetima BKC i Živinice odogovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Skver i Mobilna: Srebrenik nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR