Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04./05.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 04.01.2023. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton

Dana 04.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod šest osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 04.01.2023. godine, na području BPK Goražde jedna osoba je aktivno zaražena na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane su 10992 osobe, od kojih je 5759 pozitivno  (5591 osoba je izliječena, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kolište, gdje je gorio privatni stambeni objekat.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju napuštenog objekta.

KLIZANJE TELA

 Tuzlanski kanton

 Grad Gračanica. Na području grada Gračanica na lokalitetu Donja Lohinja došlo je do pojave klizišta i odrona zemljišta.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 4.1.2023.. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetima BKC i Živinice odogovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Stolac, Stari Grad- Sarajevo i gradova Goražde, Bihać, Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstava.

 OSTALO

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Posavski kanton

Prpadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ),  već osam dana tragaju za pet nestalih turskih državljana. Ova akcija FUCZ uslijedila je nakon zahtjeva KUCZ Posavskog kantona, za angažovanje tima FUCZ za spašavanje na vodi i pod vodom.

Mješoviti tim FUCZ, sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, se dana 28. decembra 2022. godine, uključio u potragu za nestalim turskim državljanima, za koje postoji indicija da su se devet dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili.

Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija o nestanku turskih državljana, te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save

U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom  Republičke uprave civilne zaštite RS koji je pretražio područje uz obalu rijeke Save uzvodno od Brčko distrikta BiH u dužini od 20 km koje se nalazi u Republici Srpskoj.

Također, u potragu za nestalim turskim državljanima na Savi uključile su se i službe iz  Republike Hrvatske, tačnije pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege) i pripadnici policije.

Posredstvom Ministarstva sigurnosti BiH FUCZ obaviještena je o dolasku spasilačkog tima AFAD-a iz Republike Turske, koji se nakon dolaska dana 30. decembra 2022. godine, odmah uključio u potragu. U toku dana u općini Odžak održan je koordinacijski sastanak kojeg je iniciralo Ministarstvo sigurnosti BiH s ciljem daljih zajedničkih aktivnosti potrage za nestalim državljanima Republike Turske. Sastanku su prisustvovali predstavnici AFAD-a, GP BiH, FUCZ-e FBiH, RUCZ-e RS-e, Odjel za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, KUCZ-e Posavskog kantona, Službe CZ općine Odžak, predstavnici PU Odžak te Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, GP Republike Hrvatske i predstavnik PU Slavonski Brod.

Pretraživanja rijeke Save i njenih obala vrši se koordiniranom akcijom u skladu sa operativnim procedurama i stanju na terenu.

Osim što je uključena u potragu, FUCZ pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a  ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu rijeke Save.

Provođenje aktivnosti dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj, te smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Dana 04.01.2023.godine u 18:00 sati, primljena je dojava o tri izgubljena planinara na planini Šator, općina Bosansko Grahovo. Četiri spasioca stanice GSS HBŽ izašli su  na teren i izgubljene planinare pronašli  u 20:25 sati, iznad sela Nuglašica, neozlijeđene, ali u vidno iscrpljenom stanju.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja zbog magle u jutarnjim satima koja se očekuje po kotlinama i riječnim tokovima u većem dijelu F BiH.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR