Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 05.01.2023. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 05.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod dvije osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 05.01.2023. godine, na području BPK Goražde nema aktivno zaraženih osoba na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane su 10992 osobe, od kojih je 5759 pozitivno  (5591 osoba je izliječena, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 16:35 do 17:15 sati u Tasovčićima gdje je gorjela palma, uz stambeni objekat.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 10:30 do 10:55 sati u ul. Branilaca grada gdje je gorio kontejner sa smećem.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u kontejneru u ulici 311. lahke brigade.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, te jedna na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije i to:

  • od 10:20 do 11:25 sati u Gabela polju na uklanjanju stabla koje je ugrožavalo obiteljsku kuću, te
  • od 11:05 do 11:30 sati u Tasovčićima, na ispomoć pri transportu nepokretne osobe.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju u naselju Vehabi, nakon saobraćajne nesreće.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 05.01.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, Mobilna: Srebrenik, dok je odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 05.01.2023 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Kupres i grada Lukavac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

 

I danas prpadnici Federalnih specijaliziranih jedinica civlne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom u saradnji sa spasilačkim timom AFAD-a iz Republike Turske, nastavljaju potragu za pet nestalih turskih državljana na rijeci Savi, područje Posavskog kantona, općina Odžak.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja zbog magle u jutarnjim satima koja se očekuje po kotlinama i riječnim tokovima u većem dijelu F BiH.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR