Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 06.01.2023. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 06.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod sedam osoba. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane 10992 osobe, od kojih je 5759 pozitivno  (5591 osoba je izliječena, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervenciju na gašenju požara i to:

  • od 23:13 do 23:30 sati, u ulici Kralja Tvrtka, gdje je gorio kontejner, te
  • od 00:11 do 00:35 sati, u naselju Zalik, gdje je gorio automobil.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 16:20 sati, u ul. Maršala Tita, gdje je gorjela auto dizalica.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jednica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, u naselju Čehaje. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

 

Potraga za nestalim osobama nije dala rezultata te i danas pripadnici Federalnih specijaliziranih jedinica civlne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom u saradnji sa spasilačkim timom AFAD-a iz Republike Turske, nastavljaju potragu za pet nestalih turskih državljana na rijeci Savi, područje Posavskog kantona, općina Odžak.

 

BIHAMK

 

Povodom vjerskog praznika pravoslavnog Božića večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo zbog magle po kotlinama.

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR