Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općona Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije i to:

  • od 10:10 do 10:45 sati, u Gabeli, gdje je gorila trava i rastinje,
  • od 12:05 do 12:45 sati, u Adi, gdje je na deponiji gorila trava,
  • od 15:15 do 16:05 sati, u Tasovčićima, gdje je gorila trava ( u polju), te
  • od 16:35 do 17:10 sati, u Tasovčićima, gdje je gorila trava uz saobraćajnicu.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju u vremenu od 10:35 do 11:35 sati, na lokalitetu Hodova-industrijska zona, gdje je izbio požar na trafostanici.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. U toku jučerašnjeg dana, na lokalitetu Zovik – Zidine, na planini Konjuh, izbio je šumski požar. Požar je ugašen od strane radnika šumarije.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je interveciju na gašenju kablova na elektro stubu u ulici Rudi Čajavec. Požar je ugašen, povrijeđenih nije bilo.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na lokalitetu Dolac na Lašvi, gdje je gorila drvena baraka, požar je ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 18.08.2017. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna: Gradačac kvalitet zraka ne može ocijeniti.

VODOSNABDIJEVANJE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać, pristigla je obavijest, da je usljed obilnih padavina u proteklom periodu došlo je do povećanja izdašnosti izvorišta Klokot,        Privilica, Trbljenik, Ostrovica i Toplica, a samim tim i do povećanja mutnoće vode pa se preporučuje  prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je dvije dostave pitke vode za mjesto Vrh i na Slatinu.

Kanton Sarajevo

Dana, 18.9.2017. godine, Kantonalna uprava civilne zaštite, je od Ministrastva sigurnosti BiH – Sektora za zaštitu i spašavanje, primila zahtjev za dostavu vode za piće u Azilantski centar u Delijašima, Općina Trnovo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, je po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, angažovao KJKP „Rad“, koje je izvršilo dostavu vode putem cisterne za pitku vodu u Azilatnski centar.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju NUS-a, od strane Općinske službe civilne zaštite Banovići,  radi se o ROB – 3 komada.

Prijava je proslijeđena timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

„A“ tim Tuzla za uklanjanje NUS-a, boravio je u Jablanici na pripremama za NATO-EADRCC vježbu.

„B“ tim Tuzla za deminiranje FUCZ, nije vršio radove na deminiranju zbog odmora poslije akcije „Brzi odgovor“.

Mašinski tim FUCZ, nastavio je proces deminiranja na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“, na području općine Kalesija.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja, za cijelo područje Federacije BiH, gdje se očekuje se grmljavina.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE