Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.09.2017.godine, do 10:00 sati

OLUJNO NEVRIJEME

Kanton 10.

Općina Kupres. Dana, 17.09.2017. godine, oko podneva, općinu Kupres pogodilo je jako olujno nevrijeme. Mnogi stambeni objekti su oštećeni a na tri stambena objekta oluja je digla krov u potpunosti. Ima više oštećenih krovova i automobila uslijed lomljenja stabala i padanja crijepa sa krovova. Dojava o ljudskim žrtvama i povrijeđenim nema, dok je pričinjena velika materijalna šteta.

Općina Livno. Dana, 17.09.2017. godine, grad Livno pogodilo je nevrijeme, uslijed kojeg je poplavljeno nekoliko podruma u stambenim objektima. Najviše je pogođen dječiji vrtić Pčelica. Voda iz vrtića je ispumpana i izvučena. Potrebno je isušivanje prostorija pa vrtić neće raditi tri dana.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionala vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije, povodom olujnog vjetra, u ulici Sarajevska vršeno je uklanjanje drveta sa gradske magistrale, te vatrogasna intervencija u naselju Ričice na privatnoj kući gdje je gorio razvodni električni ormarić. Takođe, u Zenici povodom kraćeg olujnog vremena zabilježene su manje matarijalne štete bez povrijeđenih lica (obrušavanje fasade sa jedne zgrade, lomljenje grana i drveća, te začepljenje odvodnih kanala).

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana, 17.09.2017. godine, u periodu od 08:45 do 09:45 sati, pripadnici vatrogasne jedinice Konjic su u ulici Maršala Tita gasili požar na ugostiteljskom objektu ćevabdžinica „Maksumić Komerc“. U požaru je pričinjena veća materijalna šteta.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dana, 17.09.2017. godine, vatrogasci DVD-a Vitez i DVD-a Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Zaselje, gdje je gašen požar na napuštenom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija od toga tri tehničke intervencije, jedna intervencija na gašenju zapaljenog smeća i jedna intervencija na gašenju požara niskog rastinja.

MINSKI INCIDENT

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Akcija izvlačenja smrtno stradale osobe u minskoj nesreći koja se dogodila dana, 16.09.2017.godine, završena je dana, 17.10.2017. godine, u 11:20 sati. Pripadnici deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite Tuzla „B“ izvukli su tijelo iz minskog polja oko 11:15 sati. Po nalogu kantonalnog tužitelja, koji je bio na licu mjesta, tijelo nastradalog prevezeno je u Komemorativni centar Tuzla.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE