Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.08.2020.godine, do 10:00 sati

POTRES – ZEMLJOTRES 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Aparati u centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su u 20:37 sati, potres na području Kaknja. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3,4°  Richtera, a intenzitet u epicentru bio je IV° Merkalijeve skale.

Do sada nema informacija o eventualno povrijeđenim osobama ili o pričinjenoj materijalnoj šteti uzrokovanoj ovim potresom.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

 

FEDERACIJA BiH: 9.673 potvrđena slučaja.

– Ukupno izliječenih 6.075 osoba.

– Ukupno evidentirano 256 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 3.342 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirane 582 osobe, od kojih je 26 pozitivno: 11 osoba je izliječeno, a trenutne je aktivno 15 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Kantonalna bolnica „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać: Na odjelu se nalazi 15 pacijenata. Pozitivnih na korona virus je 14 pacijenata ( 2 pacijenta su u intenzivnoj, pacijent koji je bio na respiratoru  jutros je preminuo -1946.god., iz Bihaća). Za jednog pacijenta se čeka rezultat testa.

 

Općina Sanski Most. Epidemiološka služba Doma zdravlja Sanski Most: Na području ove općine ima 8 novih lica pozitivnih na korona virus ( ukupno 28 lica) za 39 lica se čekaju rezultati testa.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde: U posljednja 72 sata, testirane su 72 osobe  na COVID-19. Rezultati su pokazali da su svi testirani uzorci negativni. Ukupan broj aktivno zaraženih osoba je 70. Jedanest osoba je izliječeno, tako da ukupan broj oporavljenih od početka pandemije do 16.08.2020. godine, iznosi 142 osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 208 osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:10 do 09:30 sati, gdje je gorjela veća količina otpada, u Baćevićima, te

– od 13:30 do 21:30 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje u Blagaju.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:25 do 13:05 sati, gdje su gorjeli trava i biljni otpad, u Višićima, te

– od 17:10 do 18:10 sati, gdje je gorjela trska, u Gabela polju.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:45 do 14:30 sati, gdje je gorjela veća količina otpada, u Dragićini, te

– od 16:00 do 18:20 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, u Bijakovićima.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje požarne intervencije.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Ljubuški, imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Prolog, u vremenu od 15:00 do 16:20 sati. Požar je izbio na privatnom objektu, gdje je izgorio dio krovišta pomoćnog objekta (sušnica). Na gašenju požara sudjelovala su 4 vatrogasca sa 3 vozila.

 

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Široki Brijeg, imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Oklaji, u vremenu od 15:50 do 18:00 sati. Izgorjelo je prizemlje kuće u privatnom vlasništvu i putničko motorno vozilo. Pričinjena je  veća materijalna šteta. Na intervenciji gašenja sudjelovalo 7 vatrogasaca sa 2 vozila.

 

O S T A L O

 

POTRAGA

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, je dana, 16.08.2018. godine, u 15:50 sati, primio informaciju od Službe za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom KUCZ-e KS, da su primili poziv za pomoć od jedne muške osobe koja se nalazila na lokalitetu Treskavice gdje je planinarila. Pripadnici, sa tri tima, navedene Službe odmah su izašli na lokalitet Treskavice, uspiješno locirali i pronašli muškarca koji je bio sam, medicinski ga zbrinuli i transportovali. Akcija spašavanja je uspješno završena u 20:50 sati. U akciji je učestvovalo 15 spasilaca sa tri vozila.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti  meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje mogu iznositi do 35°C, dok je za preostala područja Federacije BiH, osim Kantona 10., također izdat Žuti mateoalarm zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE