Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 297 uzoraka, od kojih su 32 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 Bosansko-podrinjski kanton

Dana 14.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod dvije osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba. Zaključno sa 14.10.2022.godine na području BPK  Goražde jedna osoba je aktivno zaražena koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4330 osoba, a 128 osoba je preminulo.

POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u prizemlju zgrade DPO u ulici Trg državnosti, gdje je gorio otpad.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju kabastog otpada.

Unsko-sanski kanton

 Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 07:35 do 08:45 sati, u mjestu Ćoralići, gdje su gorjele bale sijena,
  • od 10:09 do 10:50 sati, u mjestu Ćoralići, gdje je gorio stari namještaj u dvorištu ispred kuće.

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Dana 14.10.2022. godine na području Grada Gračanica u poslijepodnevnim satima u blizini mosta na rijeci Sperči koji vodi u naselje Kakmuž primjećeno je beživotno tijelo koje pluta na površini vode. Službenici SCZ Gračanica sa pripadnicima PU Gračanica su započeli potragu za tijelom. Oko 18.00 sati tražena je pomoć Službe za spašavanje na vodi i pod vodom. Radi smanjene vidljivosti potraga je u večernjim satima prekinuta. Potraga je nastavljena dana 15.12.2022. godine u 07,15 sati. Pripadnici Službe za spašavanje na vodi i pod vodom – Ronilački klub „Vidara“ Gradačac su krenuli u potragu čamcem od mosta za Kakmuž i nizvodno od mosta cca 500 metara pronašli tijelo NN osobe koje je već bilo u fazi raspadanja. Oko 08,00 sati tijelo je izvučeno iz rijeke Spreče i predato pripadnicima PU Gračanica na daljnje postupanje.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidromteorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo zbog očekivane guste magle po kotlinama i riječnim tokovima.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR