Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.09.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Vukovije Donje. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju jutros u 06:10 sati, u naseljenom mjestu Koprivci, gdje je gorilo sijeno. Požar je ugašen a pričinjena je materijalna šteta,  povrijeđenih nije bilo.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općineTravnik, imala je intervenciju na gašenju požara, u ulici Stanična (stara stanična zgrada), gdje je gorio dimnjak, na stambenoj zgradi. Požar je ugašen.

OBLAST VODONABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U gradu Bihaću je stavljena van snage preporuka da se voda sa svih izvorišta, kojim upravlja JP „Vodovod“ Bihać, prije upotrebe za piće prokuhava ili koristi flaširana voda, osim na punktovima Ozimice II i naselja Žegar gdje je potrebno izvršiti preventivno prokuhavanje vode prije upotrebe vode za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez vrši  odvoz pitke vode u MZ Ahmiće-Piriće, dva puta sedmično (ponedeljak-petak), a DVD Vitez jednom sedmično (utorak) u naseljno mjesto Nadioci, sa istakanjem u rezervoar po programu odvoza pitke vode.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Dana, 13.9.2017. godine u 10:45 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je informaciju, od strane Općinske služne civilne zaštite Ilidža, da se u portirnici Internecionalnog  Univerziteta (Ilidža), nalazi jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno neeksplodirano ubojno sredstvo uklonuli isti dan.

Tuzlanski kanton

„A“ tim Tuzla za uklanjanje NUS-a, vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području općine Gračanica.

„B“ tim Tuzla za deminiranje FUCZ, nastavio je proces deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3.“ na području općine Banovići.

„B“ timovi za deminiranje FUCZ Žepče i Orašje, nastavili su proces deminiranja „Rožanj-Jelica“ na području općine Sapna.

Mašinski tim FUCZ, nastavio je proces deminiranja na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“ na području općine Kalesija.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za Unsko-sanski kanton i Kanton 10, zbog vjetra.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE