Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11/12.12.2017.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 348 cm (normalno stanje), jučer 308 cm,

–   Bosanski Šamac —————————- 204 cm (normalno stanje), jučer 144 cm,

–   Orašje —————————————— 403 cm (normalno stanje), jučer 372 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,20 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je povećan za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,50 m3/s.

Općina Gračanica. Juče u popodnevnim satima općinu Gračanicu, zahvatilo je jako olujno kišno nevrijeme.

U veoma kratkom vremenskom periodu više lokalnih potoka i rječica je nadošlo i izašlo iz svojih korita.

Bilježimo porast rijeke Sokoluše, u dijelu naselja Pašalići, poplavljen je bio i regionalni put Gračanica-Srebrenik, u MZ Prijeko Brdo, Džakulska Rijeka, izašla je iz svog korita i pričinila veću štetu na putevima i njivama u vidu nanosa posipnog materijala kao i bujičnih odrona. U naseljima G. i D. Doborovci jaka kiša je odnosila posipni materijal i ugrozila lokalne puteve u dijelovima Serhatlije, Džanani i Hodžići. Zabilježeni su i dva veća odrona na regionalnom putu za Srebrenik u naseljima Škahovica i Doborovci.

Bosansko-podrinjski kanton

Nivo rijeke Drine, izmjeren jutros u 08,00 časova, na mjernoj stanici u Goraždu iznosio je 92,29 centimetara i u blagom je porastu.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka: Bosna, Uusora i Tešanjkasu u blago porastu.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je deset  intervencija, uglavnom se radilo o gašenju dimnjaka, uklanjanju stabala sa kolovoza i uklanjanju dijela krovne konstrukcije.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B.Krupa, imala je dvije intervencije na uklanjanju drveta sa puta.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B Petrovac, imala je tri intervencije, dvije na gašenju dimnjaka i jednu na gašenju sijena.

Općina Cazin.  Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je dvije intervencije, jednu na uklanjanju drveta sa puta i jednu na gašenju krovne konstrukcije.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S. Most, imala je devet  intervencija, šest intervencija su bile na zapaljenim dimnjacima, jedna na gašenju otpadnog materijala i dvije na uklanjanju drveta sa puta.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je dvije intervencije, jedna na zapaljenom dimnjaku i jedna na gašenju otpadnog materijala.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je tri  intervencije, jedna intervencija je bila na zapaljenom dimnjaku i dvije intervencije uklanjanja drveta sa puta.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju u vremenu od 21:51 do 23:15 sati, u mjestu Kovači, gdje je gorio pomoćni objekat, požar je ugašen a pričinjena je veća materijalna šteta.

Tuzlanski kanton

Općina Teočak.  Vatrogasna jedinica općine Kalesija, ugasila je požar na dimnjaku na stambenom objektu, u naselju Bilalići.

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 09:45 do 10:50 sati, u ul. Ale Ćišića, gdje je gorio dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervencija na gašenju zapaljenog dimnjaka. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je u toku dana šest tehničkih intervencija, uklanjanje stabala koja su pala zbog jakog vjetra, i 2 intervencije na gašenju otpadnog materijala u Jelovcu i zapaljen dimnjak u ul.Srebreničkih Žrtava rata.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju u mjestu Rosulje, usljed jakog vjetra pokidan je jedan elektrovod. Tehnička intervencija uklanjanje istog u saradnji sa zaposlenicima elektrodistribucije.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju u mjestu Opšenik, tehnička intervencija na uklanjanju stabla koje se nagelo na stambeni objekat (kuća). U toku noći više intervencija na uklanjanju palih stabala na putne komunikacije.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

JAK VJETAR

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Općina Jablanica. Dana 11.12.2017. godine, uslijed jakog vjetra, došlo je do oštećenja krovnih konstrukcija na više stambenih objekata u naseljenom mjestu Bijela. Po prijavi, na lice mjesta izašli pripadnici Općinske službe civilne zaštite i Protivpožarne zaštite općine Jablanica.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Jak vjetar tokom noći zahvatio je područje općine Tešanj i prouzrokovao značajne materijalne štete na stambenim i drugim objektima i elektro vodovima. Usljed udara vjetra evidentirano je rušenje minareta na Ferhat-begovoj džamiji u Tešnju čije rušenje je prouzrokovalo štetu na poslovnim objektima u neposrednoj blizini. Prijavljeno je i rušenje krova na stambenom objektu u Jevadžijama i Raduši (Dolac), nije bilo povrijeđenih. Profesionalna vatrogasna jedinica, intervenisala je jutros oko 06:10 sati u Raduši kojom prilikom je izbio požar na stambenom objektu. Prema podacima Hitne pomoći usljed požara su primljene dvije osobe zbog udisaja dima. U toku je akcija gašenja.PVJ je intervenisala i u Raduši zbog pada elektro stuba na krov stambenog objekta.  Evidentirano je više prijava o padu elektro vodova na putne komunikacije, te su isti odmah uklanjani. Saobraćaj se odvija po suhim putevima. Zbog pada pokrova sa stambenog objekta na lokalnom putu Tešanj – Raduša (Dolac) saobraćaj se odvija naizmjenično, dok traju radovi na uklanjanju rasutog materijala. Zbog jakog vjetra evidentirani su nanosi lišća, a moguća je i pojava granja na putevima.

Općina Maglaj. Na području općine, u toku dana 11.12.2017.godine, usljed jakog vjetra došlo je do obaranja više stabala na putne komunikacije. Takođe, u centru grada na Prvoj osnovnoj školi u Maglaju, olujni vjetar je porušio krov. Nastava je prekinuta i učenici su vraćeni kućama do daljnjeg.

Općina Vareš.U toku dana 11.12.2017.godine, zbog jakog vjetra koji je puhao tokom noći, neke mjesne zajednice i naselja su ostale bez napajanja električnom energijom (Borovica, Dragovići, Mijakovići, Oćevija, Mižnovići, Ligatići i Planinica, Zabrezje). Za sada nije bilo prijavljenih drugih šteta na području ove općine.

Općina Zavidovići. Na području općine, jak vjetar koji od juče 11.12.2017.godine duva u poslijepodnevnim satima se pojačao da bi vrhunac dostigo sinoć oko 21,00 do 05,00 ujutro, te pričinio dosta štete  na poslovnim, stambenim i pomoćnim objektima, kao i na putnoj infrastrukturi gdje je oboreno više stabala kako na regionalnim tako i na lokalnim putnim pravcima. Takođe jak vjetar uzrokovao je nestanak električne energije u ruralnim, seoskim naseljima, dok je uže gradsko područje redovno snadbjeveno. Vodostaj rijeka je povišen, a rijeka Bosna za sada ne predstavlja pretnju, dok su rijeke Krivaja i Gostović dostigle dosta visok vodostaj. Obzirom da se vjetar u jutarnjim satima smirio i da imamo dosta prijava šteta, u toku dana nastojat će se obići područje općine, radi uvida u nastale štete i dalje korake. Po obilasku i preciznije obrađenim podacima dostavit ćemo Vam i dopunski izvještaj.

Općina Žepče. U toku dana 11.12.2017.godine na području općine, jak vjetar je pričinio znatnu materijalnu štetu u smislu skidanja crijepova sa stambenih objekata (kuće), padanja stabala na puteve i kidanja elektrovodova u rubnim mjestima ove općine. Intervencijama vatrogasaca nastojala se održati prohodnost putnih komunikacija. U toku današnjeg dana će se izaći na teren i utvrđivati šteta pričinjena ovom prirodnom nesrećom.

Općina Visoko. Na području općine, osim prijavljenog kidanja elektrovoda u mjestu Rosulje, drugih problema usljed prirodne nesreće, nije bilo.

U općinama Breza, Kakanj, Zenica, Olovo, Usora i Doboj-jug, a na osnovu  izvještaja iz Općinskih/Gradskih službi civilne zaštite, informisani smo da nije bilo nikakvih problema niti prijavljenih šteta usljed jakog vjetra koji je zahvatio ova područja.

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Vjetar je prouzrokovao skidanje lima s jedne strane džamije U Tuholju. Navedena džamija je  zaštićene od starane „Zavoda za zaštitu prirodno, kulturno historijskih spomenika TK“

Nastava u OŠ „Kladanj“ otkazana zbog vjetra koji je oštetio krov škole.

Općina Banovići. Više prijava građana zbog palog drveća preko saobraćajnica u MZ: Čifluk, Treštenica, Bučik i oštećenja krovova stambenih objekata: u MZ Bučik i Stražbenica.

Grad Tuzla. Više naselja bez napajanja e. energijom zbog udara vjetra.

Općina Čelić. Više naselja bez napajanja e.energijom, zbog udara vjetra i oborenih stabala na saobraćajnice koji su uklonjeni u toku noći.

Općina Živinice. Jaki udari vjetra najviše su pogodili općinu Živinice, gdje je bez napajanja e. Energijom mjesta: Đurđevik, G. Živinice, Višća i Podgajevi. Bezbroj je prijava od strane građana šetama na stambenim objektima uzrokavano jakim udarima vjetra. Krovovi dvije OŠ u Višći i Đurđeviku su otkriveni. Općinski štab civilne ztaštite Živinice, ima hitnu sijednicu u 08:30.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog vjetra koji je zahvatio Kanton bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napajanja električnom energijom su:

Bihać: 10 kv dv Izačić, 10 kv dv Ćukovi-Orašac, 10kv dv Golubić-Pritoka, 10 kv dv Skočaj, dio 10 kv dv Žegar, opoćina Cazin : 10 kv dv Miostrah, općina Bužim: 10 kv dv Grad, općina Ključ: dio 20 kv dv Sanica, dio 10 kv dv Kopljenica, općina S.Most: 10 kv dv Kamengrad, dio 10 kv dv Pošta i općina V.Kladuša: 10 kv dv Vidovska.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine, zbog posljedica jučerašnjeg nevremena, bez elektroopskrbe dijelovi Općine Jablanica, prema Komadinovom vrelu i dijelovi Općine Konjic, Bjelimići i Lukomir.

Zeničko-dobojski kanton

Zbog jakih udara vjetra došlo je do kvara na četiri 10 kV dalekovoda, pa je  trenutno bez električne energije područje Orašje Planja, Džemilić Planja, Miljanovaca, Karadaglija, Jablanice, Mekiša i Dobropolja. U toku je sanacija nastalih kvarova, a dodatno radove uslovljava i dalje jak vjetar.

Srednjobosanski kanton

Zbog jakog vjetra u većini naselja općine Jajce, juče je dolazilo do prekida napajanja el.energijom, a naselja Vlasinje, Dolabije Bage, dio naselja Lupnice, dio naselja Divičana i dio naselja Bešpelja još su bez električne energije.

U MZ Torlakovac, općina Donji Vakuf, evidentiran je nestanak el.energije u noćnim satima, zbog jakih udara vjetra.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog očekivanih jačih udara vjetra, za danas je izdao Narandžasti  meteoalarm na cijelom području Bosne i Hercegovine. Očekivani udari vjetra od 50 do 70, lokalno do 80 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE