Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.06.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Zeničko-dobojski kanton

Grada Zenica. Dana, 04.06.2017. godine, u poslijepodnevnim satima, Zenicu su zahvatile jake kišne padavine koje su prouzrokovale dosta problema građanima. Odvodni sistemi nisu mogli da prime sve količine padavina zbog čega je došlo, u pojedinim dijelovima grada, do plavljenja stambenih objekata i saobraćajnica a naročito u zeničkom naselju Tetovo. U naselju Tetovo, sa viših predjela formirale su se bujične vode koje su plavile kuće, garaže i druge stambene objekte. Poplavljeno je nakoliko stambenih objekata, naročito u ulicama Tešanjska i Tetovska. Također, bujične vode  napravile su dosta štete u mjestu Višegrad pored Vranduka gdje su odnijele lokalni put. Na pomenutom području potrebna je  intervencija teških radnih mašina na sanaciji puta.

U mjestu Janjići, usljed udara groma, stradale su elektroinstalacije i kućanski aparati u pojedinim domaćinstvima.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Dana, 04.06.2017. godine, vatrogasna jedinica Velika Kladuša je u dva navrata vršila gašenje požara koji je zahvatio šumu u mjestu Gornja Vidovska. Požar je gašen u periodima od 16:35 do 18:30 i u periodu od 20:20 do 22:15 sati.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Dana, 04.06.2017. godine, Profesionalna vatrogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na krovu privatne kuće u naselju Donja Orahovica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. PVB Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na garaži u naselju Rasovac. Požar je lokalizovan i ugašen.

OSTALO

Spašavanje unesrećene osobe

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana, 04.06.2017. godine, na planini Prenj, u rejonu Grabovčića, kod sela Barni do, državljanku Republike Hrvatske M. M. iz Dubrovnika, ugrizla je zmija. Odmah je upućen poziv prema stanici HGSS Mostar i GSS Jablanica, čiji članovi u kratkom roku izlaze na teren. Spasilački timovi lociraju nastradalu planinarku, obavljaju pregled, imobilizaciju i pristupa se brzom transportu do improviziranog heliodroma na platou napuštenog sela Grabovčići. Oko 16:35 sati, poletio je helikopter OS BiH i preuzeo unesrećenu, a oko 17:20 sati, spustio se na bolnički heliodrom u „Južnom Logoru“, gdje je brigu o unesrećenoj  preuzelo medicinsko osoblje na čelu sa dr. Derviškadićem. Prema informaciji iz bolnice pacijentica je primila potrebnu terapiju i za sada nije životno ugrožena.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE