Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 4 manje intervencije i to: jedna na gašenju zapaljene garaže i 3 obezbjeđenja (dva na obezbeđenju tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jedno obezbeđenje kulturnog događaja).

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara

od 08:30 do 09:20 sati, u mjestu Rodoču, gdje su gorjele gume, te jednu intervenciju od 13:40 do 14:15 sati,  u Starom Gradu, gdje je gorio automobil.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 03:20 do 05:30 sati,  u mjestu Vođenica, gdje je gorio Bager.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. U protekla 24 sata,  Služba CZ Grada Živinice je pratila stanje i radove na klizištu koje je pokrenuto na odlagalištu jalovine Rudnika uglja  “KREKA”  kop Dubrave Donje, gdje se kontinuirano provode aktivnosti na stabilizaciji klizišta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao zagađen, a na Ivan Sedlu označen je kao dobar.

OSTALO

BIHAMK

Povodom Ramazanskog Bajrama, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje: Bihaća, Livna, Mostara, Sarajeva i Tuzle zbog očekivanih udara vjetra brzine 40 km/h.

                                        FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR