Ronioci FUCZ i ISS Mostar pronašli tijelo mladića koji se u utorak navečer utopio u jezeru iznad HE Mostar

Tijelo mladića je pronađeno na 46 metara dubine u kanalu u dijelu starog korita Neretve, na oko 40 metara od obale u blizini lokacije za koju su očevici naveli kao mjesto utapanja. FUCZ se, na zahtjev za pomoć Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, odmah uključila u potragu za nestalim mladićem. Radi se o deset pripadnika Federalnih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom (ronioci i medicinar), sa čamcem i potrebnom opremom. Pored tima FUCZ i Interventne spasilačke službe Mostar (ISS) čiji su ronioci (njih osam) prvi izašli na teren i započeli potragu za tijelom utopljenika, jučer su u potragu bili uključeni i pripadnici ronilačkog tima Specijalne policijske jedinice FUP-a. Uslovi za ronjenje su bili relativno dobri a temperatura vode 12 stepeni. Pretraživano je šire područje jezera ali i zone koje su bile označene kao putanja kretanja splava sa kojeg je mladić skočio u jezero i nije izronio. Izvršeno je pretraživanje kanjona Neretve koji je dio jezera u površinskom i srednjem dijelu a pretraženo je i samo dno. Pregledan je i dio brane HE Mostar gdje se nalaze rešetke za propust vode a ronioci FUCZ pretražili su i velike rupe u jezeru na dubini od 39,5 metara.

Ronioci Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Interventne spasilačke službe Mostar (ISS) danas su, nakon više od tri sata potrage, u 12:45 sati u Mostarskom jezeru pronašli tijelo 28-godišnjeg mladića koji se u utorak navečer utopio u jezeru iznad HE Mostar i za kojim se tragalo protekla tri dana.

Tijelo je pronađeno na 46 metara dubine u kanalu u dijelu starog korita Neretve, na oko 40 metara od obale u blizini lokacije za koju su očevici naveli kao mjesto utapanja. Tijelo je izvučeno iz vode nakon čega će pripadnici PU Mostar na licu mjesta izvršiti uviđaj.

FUCZ se, na zahtjev za pomoć Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, odmah uključila u potragu za nestalim mladićem. Radi se o deset pripadnika Federalnih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom (ronioci i medicinar), sa čamcem i potrebnom opremom. Pored tima FUCZ i Interventne spasilačke službe Mostar (ISS) čiji su ronioci (njih osam) prvi izašli na teren i započeli potragu za tijelom utopljenika, jučer su u potragu bili uključeni i pripadnici ronilačkog tima Specijalne policijske jedinice FUP-a. Uslovi za ronjenje su bili relativno dobri a temperatura vode 12 stepeni. Pretraživano je šire područje jezera ali i zone koje su bile označene kao putanja kretanja splava sa kojeg je mladić skočio u jezero i nije izronio. Jučer su pretražene lokacije gdje bi se, po izjavama očevidaca, moglo nalaziti tijelo utopljenika te je izvršeno pretraživanje kanjona Neretve koji je dio jezera u površinskom i srednjem dijelu a pretraženo je i samo dno. Pregledan je i dio brane HE Mostar gdje se nalaze rešetke za propust vode a ronioci FUCZ pretražili su i velike rupe u jezeru na dubini od 39,5 metara.

Nesretni mladić je u utorak predvečer, dok se na splavu nalazio s prijateljima, skočio u vodu nakon čega nije izronio.