Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.07.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 23.07.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.542 uzoraka, od kojih su 32 pozitivna na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 38 osoba. Prema rezultatima testiranja registrovane su dvije novozaražene osobe na prisustvo COVID-19. Trenutno se u samoizolaciji nalaze četri osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivne su četri osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano 5.641 osoba, od kojih je 1.796 osoba pozitivno (1.689 osoba je izliječeno, 105 osoba umrlo), dok su aktivne 2 osobe.

 

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:10 do 12:15 sati, u Hodbini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:10 do 17:30 sati, u Sjevernom Logoru, gdje je gorjela trava,

– od 17:30 do 18:55 sati, u Bučićima kod tunela, gdje je gorjela trava,

– od 18:35 do 19:40 sati, na putu za Aluminij, gdje je gorjela trava,

– od 19:55 do 20:40 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava,

– od 22:54 do 00:45 sati, u Bišću polju, gdje su gorile stare gume, te

– od 03:45 do 05:00 sati, u Blagaju, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:10 do 13:40 sati, u Gabela polju, gdje je gorio biljni otpad,

– od 14:30 do 17:15 sati, u Gabela polju, na većoj površini gorjela trava i šaša. Izgorio plastenik i vinograd, požar ugrozio kuće u naselju.

– od 14:50 do 15:25 sati, u Strugama/Gorica, gdje je gorjela trava i rastinje. Požar je ugrozio desetak kuća.

– od 15:15 do 16:05 sati, uz Neretvu u Pelinama, gdje je gorjela šuma,

– od 16:00 do 16:25 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:15 do 16:40 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 16:35 do 17:00 sati, kod mosta dr.F.Tuđman, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 16:55 do 17:20 sati, na Tresani, gdje je gorio biljni otpad,

– od 17:20 do 17:45 sati, uz prometnicu u Strugama, gdje je gorjela trava,

– od 17:50 do 18:30 sati, na brdu Jasenica, gdje je gorjelo rastinje, te

– od 18:15 do 19:35 sati,u Gabela polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 19:43 do 21:50 sati, na Borcima, gdje je gorjela stara napuštena kuća.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju otpada, u naselju Luke.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u 22:10 sati, u naselju Bikodže, gdje je gorjelo sijeno. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su dvije manje intervencije na gašenju niskog rastinja, te na gašenju otpada u kontejneru.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara  od 08:00 do 10:00 sati, u mjestu Crnač, gdje je izbio požar na štali. Požar su gasila 2 vatrogasaca s vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:15 do 12:00 sati, u mjestu Dragićina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila 3 vatrogasca sa  vozilom, te

– jutros od 04:00 do 07:00 sati, u mjestu Sovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 3.000 m² površine. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:00 do 14:03 sati, u mjestu Batin, gdje je gorjela hrastova šuma i suha trava na površini od oko 600 m2. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom,

– od 14:03 do 15:20 sati, u mjestu Rakitno, gdje je gorjela borova šuma i trava. Opožareno je oko 1.300 m² površine. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

– od 15:04 do 16:10 sati, na lokalitetu Zlopaše, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 700 m² površine. Požar je gasio 1 vatrogasac sa vozilom, te

– od 21:10 do 22:40 sati, kod F1 benzinske pumpe, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina  došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u vodoopskrbnom sistemu grada, potrošačima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Tijelo mladića je pronađeno na 46 metara dubine u kanalu u dijelu starog korita Neretve, na oko 40 metara od obale u blizini lokacije za koju su očevici naveli kao mjesto utapanja. FUCZ se, na zahtjev za pomoć Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, odmah uključila u potragu za nestalim mladićem. Radi se o deset pripadnika Federalnih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom (ronioci i medicinar), sa čamcem i potrebnom opremom. Pored tima FUCZ i Interventne spasilačke službe Mostar (ISS) čiji su ronioci (njih osam) prvi izašli na teren i započeli potragu za tijelom utopljenika, jučer su u potragu bili uključeni i pripadnici ronilačkog tima Specijalne policijske jedinice FUP-a. Uslovi za ronjenje su bili relativno dobri a temperatura vode 12 stepeni. Pretraživano je šire područje jezera ali i zone koje su bile označene kao putanja kretanja splava sa kojeg je mladić skočio u jezero i nije izronio. Izvršeno je pretraživanje kanjona Neretve koji je dio jezera u površinskom i srednjem dijelu a pretraženo je i samo dno. Pregledan je i dio brane HE Mostar gdje se nalaze rešetke za propust vode a ronioci FUCZ pretražili su i velike rupe u jezeru na dubini od 39,5 metara. Ronioci Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Interventne spasilačke službe Mostar (ISS) jučer su, nakon više od tri sata potrage, u 12:45 sati u Mostarskom jezeru pronašli tijelo 28-godišnjeg mladića koji se u utorak navečer utopio u jezeru iznad HE Mostar i za kojim se tragalo protekla tri dana. Tijelo je pronađeno na 46 metara dubine u kanalu u dijelu starog korita Neretve, na oko 40 metara od obale u blizini lokacije za koju su očevici naveli kao mjesto utapanja. Tijelo je izvučeno iz vode nakon čega će pripadnici PU Mostar na licu mjesta izvršiti uviđaj. FUCZ se, na zahtjev za pomoć Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, odmah uključila u potragu za nestalim mladićem. Radi se o deset pripadnika Federalnih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom (ronioci i medicinar), sa čamcem i potrebnom opremom. Pored tima FUCZ i Interventne spasilačke službe Mostar (ISS) čiji su ronioci (njih osam) prvi izašli na teren i započeli potragu za tijelom utopljenika, jučer su u potragu bili uključeni i pripadnici ronilačkog tima Specijalne policijske jedinice FUP-a. Uslovi za ronjenje su bili relativno dobri a temperatura vode 12 stepeni. Pretraživano je šire područje jezera ali i zone koje su bile označene kao putanja kretanja splava sa kojeg je mladić skočio u jezero i nije izronio.  Pretražene su lokacije gdje bi se, po izjavama očevidaca, moglo nalaziti tijelo utopljenika te je izvršeno pretraživanje kanjona Neretve koji je dio jezera u površinskom i srednjem dijelu a pretraženo je i samo dno. Pregledan je i dio brane HE Mostar gdje se nalaze rešetke za propust vode a ronioci FUCZ pretražili su i velike rupe u jezeru na dubini od 39,5 metara. Nesretni mladić je u utorak predvečer, dok se na splavu nalazio s prijateljima, skočio u vodu nakon čega nije izronio.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteolarm za područje Hercegovine zbog očekivanih visokih tempratura zraka između 33 i 35°C.

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR