Pronađena aviobomba u sarajevskom naselju Buča Potok i odmah izmještena na sigurnu lokaciju

Radi se o aviobombi engleske proizvodnje iz Drugog svjetskog rata, teškoj blizu 250 kilograma sa 100 kilograma eksploziva. Procijenjeno je da prisustvo bombe na lokaciji na kojoj je pronađena predstavlja veliku opasnost za odvijanje saobraćaja jer se nalazila svega dva metra od saobraćajnice na kojoj je gust promet, posebno u jutarnjim satima.

U sarajevskom naselju Buča Potok, odmah poslije ponoći, 01.12.2015. godine, pronađena je zaostala aviobomba iz Drugog svjetskog rata. Otkrili su je radnici firme “Euroasfalt”, koji rade na izgradnji kružnog toka u ovom dijelu grada.

Dvadeset minuta kasnije pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su izašli na teren radi identifikacije sredstva i analize rizika i opasnosti. Utvrđeno je da se radi o aviobombi engleske proizvodnje teškoj blizu 250 kilograma sa 100 kilograma eksploziva. Procijenjeno je da prisustvo bombe na lokaciji na kojoj je pronađena predstavlja veliku opasnost za odvijanje saobraćaja jer se nalazila svega dva metra od saobraćajnice na kojoj je gust promet, posebno u jutarnjim satima.

Identifikacijom i analizom njenih sklopova utvrđeno je da može biti transportovana, te je odmah započeto sa operativnim i tehničkim pripremama za njeno uklanjanje i izmještanje. Tim FUCZ transport bombe na lokaciju za privremeno odlaganje NUS-a, gdje će biti uništena za dva-tri dana, je okončao u ranim jutarnjim satima.

{loadposition 2015-12-01}

U realizaciji ovog, uspješno, brzo i profesionalno izvedenog zadatka, učestvovalo je osam pripadnika FUCZ, pripadnici Službe civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo, radnici koji su izvodili radove na kružnom toku, po jedna ekipa vatrogasne jedinice općine Novi Grad Sarajevo i Kantonalnog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dok su fizičko osiguranje i pratnju transporta obavljali pripadnici PS Novi Grad Sarajevo.