Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.11./01.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle ugasila je požar koji je izbio na krovu stambenog objekta, u ul. Muslimanske brigade.

OBLAST ELEKTRO I VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Jutros od 04,37 sati, u prekidu je 10 kV dalekovod Jelašinovci. Radi se o kvaru na samom dalekovodu.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na području općine Vitez vatrogasci DVD-e „Stari Vitez”, vrše odvoz pitke vode u MZ Jardol, naselje Ljubić, po novom programu odvoza pitke vode.         

Kanton 10

Općina Glamoč. Snabdijevanje vodom u gradu Glamoču je otežana, zbog remonta vodovodne mreže.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

Dana 30.11.2015. godine, Kantonalni operativni centar Tuzla zaprimio je prijave o postojanju NUS-a, i to:

   iz Općinske službe CZ Čelić…4 bombe,

     iz Općinske službe CZ Tuzla…jedne ručne bombe i

     iz Općinske službe CZ Lukavac…PMA-3…dva komada, ručne bombe jedan komad i PMR2…jedan komad.    

 Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– Dana, 01.12.2015.godine, u 00:05 sati, putem Policijske stanice Novi Grad, izvršena je prijava od strane radnika izvođača radova na kružnom toku, u naselju Buća Potok, da su prilikom izvođenja građevinskih radova pronašli bombu. O primljenoj informaciji odmah su obaviješteni pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su izašli na teren i utvrdili da se radi o avio bombi, teškoj oko 200 kg., iz Drugog svjetskog rata. Na licu mjesta procijenjeno je da prisustvo bombe na lokaciji na kojoj je pronađena, predstavlja opasnost za odvijanje saobraćaja, obirom da se nalazi svega 2 metra od saobraćajnice na kojoj je gustina prometa izuzetno velika. Identifikacijom i analizom njenih sklopova utvrđeno je da avio bomba može biti transportovana te je odmah započeto sa operativnim i tehničkim pripremama za uklanjanje i izmještanje. U vršenju priprema veliku pomoć je pružila Služba civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo.

U 02.15 sati, tim Federalne uprave civilne zaštite na lokaciji počeo je uklanjanje i izmiještanje avio bombe koja je transportovana na lokaciju za privremeno odlaganje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.

U 04.30 transport je završen.

U realizaciji zadatka učestvovalo je 8 pripadnika FUCZ, te po jedna ekipa vatrogtasne jedinice općine Novi Grad i Kantonalnog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a fizičko osiguranje i pratnju transporta vršili su pripadnici PS Novi Grad.

– Dana, 01.12.2015. godine, u 07:20 sati, izvršena je prijava od strane građanina, da su u krugu firme „Pretis“ u Vogošći, pronađena dva zrna od PAM-a i jedan stabilizator.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS uklonuti u toku dana.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE